c S
Dnevne novosti

Sabor: podrška mjerama koje je iznio Milanović

30.09.2013 07:26 ZAGREB, 27. rujna 2013.(Hina), Hrvatski sabor prihvatio je Godišnje izvješće o radu Vlade te podržao mjere koje je u izvješću iznio premijer Zoran Milanović.

Milanović je u utorak prvi put podnio Godišnje Vladino izvješće, a kao glavne smjerove Vladinih aktivnosti za izlazak iz krize naznačio uvođenje reda, konsolidaciju državnih financija, restrukturiranje i racionalizaciju državnog i javnog sektora, te donošenje mjera za oporavak i novi rast gospodarstva.

Sabor je izmjenio Zakon o porezu na dohodak, kojim je uvedeno oporezivanje dividendi, s tim da se porez na dividendu i udjele u dobiti neće moći naplaćivati onima koji su ih ostvarili prije nego je takav porez reguliran zakonom. Samo dan nakon što je u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dohodak Vlada zauzela jasno stajalište da se porez na dividendu treba plaćati po načelu blagajne, to jest u trenutku kad se isplaćuje, Ustavni sud je u petak presudio da ne prihvaća Vladino stajalište o načelu blagajne.

S obzirom na takvu odluku Ustavnog suda, Vlada predlaže amandmane kojima se zakon usklađuje s presudom Ustavnog suda, rekao je ministar financija Slavko Linić. HDZ-ov Ivan Šuker ističe kako je to drugi put da ista politička opcija retroaktivno naplaćuje porez i dva puta se dogodilo da je presuda Ustavnog suda suprotna takvom razmišljanju.

Linić podsjeća da je Ustavni sud već jednom, 2009. godine, svojim rješenjem jasno utvrdio da, ako je nešto dohodak, oporezuje se po načelu blagajne, "pa je krizni porez koji je uveden po načelu blagajne, kao što smo i mi uveli porez na dividendu, oporezivan nevisno o tome kad je ostvaren".

HDZ je odgovorio da će porezne škare izbjeći najveće dividende. Najveći su dobitnici banke i nebankarske institucije, Hrvatska s njihovim državama ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i oni neće platiti porez koji je propisan ovim zakonom, poručuje Šuker. Sabor zasjedanje nastavlja u utorak.