c S
Dnevne novosti

Cameron: Britanija bi mogla istupiti iz konvencije o ljudskim pravima

30.09.2013 07:10 MANCHESTER, 29. rujna 2013.(Hina/Reuters), Britanski premijer David Cameron izjavio je u nedjelju da bi Velika Britanija mogla istupiti iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda što bi omogućilo deportaciju ilegalnih imigranata i kriminalaca te je najavio daljnje smanjenje poreza kako bi privukao birače uoči izbora 2015.

U televizijskom intervjuu uoči godišnje konferencije Konzervativne stranke, Cameron je spomenuo mogućnost istupanja iz konvencije, što će zadovoljiti europskeptike u stranci, ali i uznemiriti one koji se protive slabljenju veza Velike Britanije s EU-om. Takav potez bio bi sastavni dio "radikalnog" redefiniranja odnosa Londona i Bruxellesa, a cilj mu je osigurati da britanska vlada može deportirati ilegalne imigrante i kriminalce, rekao je Cameron.

Premijer je istaknuo da je dvostranačka koalicija kojoj je na čelu morala smanjivati poreze i otvarati nova radna mjesta kako bi oporavila nacionalno gospodarstvo i pomogla onima koji se bore s visokim životnim troškovima. Vlada bi mogla smanjiti poreze građanima koji najmanje zarađuju, kazao je Cameron. "Želim pomoći ljudima koji naporno rade, posebno slabo plaćenima kako bi im ostalo više novca i kako bi ga potrošili onako kako oni žele", naglasio je britanski premijer.

Također je rekao da će se vlada držati plana smanjenja golemog proračunskog manjka. "Jedini način za održiv rast životnog standarda je nastavak oporavka, otvaranje radnih mjesta i smanjenje deficita", istaknuo je Cameron. Politika štednje "počela je davati rezultate" i "na dobrom smo putu", dodao je.