c S
Dnevne novosti

Vlada: olakšica za prvu nekretninu se ukida zbog zloupotreba

30.09.2013 07:24 ZAGREB, 29. rujna 2013.(Hina), Ukidanje porezne olakšice na kupnju prve nekretnine predloženo je zato što se ta olakšica dosad previše zloupotrebljavala, a Vlada predlaže smanjenje stope poreza na promet nekretnina s pet posto na četiri posto da bi potaknula promet nekretninama, odgovorio je ministar financija Slavko Linić putem twittera građanima koji su postavljali pitanja preko te društvene mreže.

Linić je zajedno s potpredsjednicima Vlade Brankom Grčićem i Milankom Opačić odgovarao na pitanja koja su građani preko twittera postavljali u vezi nedavno predstavljenih Smjernica ekonomske i fiskalne politike 2014. - 2016. Predstavnici Vlade pritom su još jednom poručili građanima, koji su izrazili nezadovoljstvo nekim predloženim mjerama, da "potrošnja nije izlaz". "Dvadeset godina se trošilo, zato sad imamo 46 milijardi eura duga.

Budućnost trebamo graditi ulaganjem i razvojem, a ne potrošnjom", poručilo je troje ministara. Pojašnjavajući razlog ukidanja olakšice na plaćanje poreza na kupnju prve nekretnine, Linić je rekao da se ta olakšica previše zloupotrebljavala. "Porezna uprava najviše sporova vodi vezano za porez na promet nekretnina, i to upravo zbog zloupotreba olakšica na prvu nekretninu. Zato je predloženo smanjenje stope poreza na promet nekretnina sa pet na četiri posto, kao mjera poticanja prometa nekretninama", ističe Linić.

Veliki interes izazvalo je najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto. "Taj porast neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje", ustvrdio je Linić. Na pitanje zašto se ne snizi osnovna stopa PDV-a, Linić je odgovorio kako to u ovom trenutku nije moguće zbog ogromnog javnog duga koji se mora vraćati. Naglasio je da trošarine jesu visoke, ali su još uvijek najniže u Europskoj uniji. Podsjetio je da su izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaće i neuplaćivanje doprinosa postali kazneno djelo za koje prijeti zatvorska kazna do tri godine.

Uskoro će Ministarstvo financija početi objavljivati liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, najavio je Linić. Na upit zašto se ne smanji broj županija i njihove birokracije, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Grčić najavio je da Vlada kreće u reformu javnog sektora na lokalnoj razini. "Uskladit ćemo nadležnosti s fiskalnim kapacitetom na lokalnoj razini", rekao je i ocijenio kako će to onemogućiti jedinice lokalne samouprave da zapošljavaju previše ljudi, te primorati načelnike i druge zaposlenike da dio poslova obavljaju volonterski.

Cilj je uravnotežiti sustav i učiniti ga pravednijim, tako da siromašnije jedinice dobivaju potporu države, a one koje to nisu izađu iz sustava, kaže Grčić. Također je najavio analizu svih državnih agencija i procjenu njihove opravdanosti, te ustvrdio da novi paket reformi neće loše utjecati na standard građana. Na pitanja o objedinjenoj javnoj nabavi u zdravstvu i uštedama potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je kako su dosad objedinjenom javnom nabavom ostvarene uštede od 20 posto, te najavila njezino proširenje na sve zdravstvene ustanove.

Za izdvajanje djelatnosti poput kuhanja, čišćenja i održavanja iz javnog sektora u privatni sektor (tzv. outsourcing) treba prvo procijeniti potrebe, a zatim formirati poduzeće, rekla je Opačić dodavši kako se pri donošenju tih mjera posebice vodilo računa o zaštiti najranjivijih skupina, umirovljenika i invalida.