c S
Dnevne novosti

Sanader: konstruirana optužnica za Fimi mediju nema ni jednog dokaza

01.10.2013 07:14 ZAGREB, 30. rujna 2013.(Hina), Nekada najmoćniji hrvatski političar, Ivo Sanader, ustvrdio je da optužnica u slučaju Fimi medija, za koju je uvjeren da ju je državno odvjetništvo napravilo po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor, sastavljena bez ijednog dokaza koji bi potkrijepili objede njegovih suoptuženika.

"Optužnica se temelji na nebuloznim izjavama mojih suoptuženika koje se ničim ne potkrepljuju. Niti da sam uzeo novac niti da sam dao nalog. Gdje je tu bilo kakav dokaz, potkrijepa – nema je. To još jednom pojačava dojam i zaključak da je riječ o konstruiranoj optužnici koja se temelji samo na izjavama optuženika", rekao je Sanader.

Da je postupak protiv njega inicirala Jadranka Kosor, po Sanaderovim riječima, dokazuje i pismo koje je prije podizanja prve optužnice njegova nasljednica poslala Europskoj komisiji, a u kojem je istaknuto da "Uskok podiže mnoge optužnice i pokreće istrage među ostalim i protiv bivšeg premijera". "Mojim zatvorom tadašnja vrhuška HDZ-a i vlade postiže dvije stvari – lišava se nekoga za koga su radili do jučer i znaju vrlo dobro koliko je jak jer je dva puta pobjeđivao na izborima, a dobro im je došlo i u argumentaciji oprema Europskoj komisiji".

Uvjeren je da Kosor nije samo naložila Bajiću kazneni progon nego i da je slala službenike iz vlade i HDZ-a da svjedoče protiv njega. "Imamo potvrdu nekoliko takvih ljudi koji su nam rekli da ih je Kosor stalno slala tamo i nutkala - idite i recite protiv bivšeg premijera sve što znate". "Sve ukazuje da je riječ o konstruiranim optužnicama. To sam dužan reći zbog sebe, svoje obitelji, a na koncu i zbog povijesti", zaključio je Sanader.

Opsežnu obranu nastavio je nabrajanjem svojih državnih i ratnih funkcija i zasluga te pričom o decentralizaciji i europeizaciji HDZ-a pod njegovim vodstvom. Suprotno izjavama mnogih svjedoka, među kojima su bili i njegovim ministri te bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, Sanader je kazao da odluke u strtanci nikada nije donosio samostalno, već u dogovoru sa suradnicima.

"Predsjedništvo je bilo politički mozak, a glavni tajnik vodio je stranku u operativnom smislu", rekao je Sanader, ističući kako je "nerealna" Jarnjakova izjava da je predsjednik stranke određivao što će biti na predsjedništvu. U nastavku obrane Sanader će, kako je najavio, između ostalog govoriti o imovini koju je prije ulaska u politiku navodno stekao u Austriji, čime želi opovrgnuti tvrdnje tužiteljstva da se obogatio korupcijom.