c S
Dnevne novosti

Policija dobila zahtijev za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija

01.10.2013 07:16 ZAGREB, 30. rujna 2013.(Hina), Ravnateljstvo policije zaprimilo je od suda zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

U Ravnateljstvu policije Hina doznaje da sada slijedi daljnja procedura raspisivanja međunarodne tjeralice, odnosno njezina objava na internetskim stranicama Interpola. Procedura raspisivanja tjeralice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošli petak na prijedlog Uskoka Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Uskok je tražio istražni zatvor protiv Hernadija nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju zaključivši da čelnik Mola nema veze s navodnim nezakonitostima.

Još u srpnju Uskok je najavio da će ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev da mu se uruči poziv za ispitivanje odlučiti o daljnjem postupanju u vezi "mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga".

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska u EU. Uskok je tada objavio da nastavlja istragu jer su ulaskom u Uniju "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka".