c S
Dnevne novosti

Predstavljen novi koncept gospodarske diplomacije

02.10.2013 07:16 ZAGREB, 1. listopada 2013.(Hina), Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin zamjenik Joško Klisović predstavili su u utorak novi koncept gospodarske diplomacije koji će objediniti napore svih nadležnih institucija na promociji hrvatskog gospodarstva u inozemstvu, a od kojeg se očekuje da će potaknuti investicije u Hrvatskoj.

"Ideja je da se diplomatska mreža koristi za promociju dvije temeljne stvari u gospodarskom dijelu, jedno je investicijska klima u Hrvatskoj, a drugo je nastup naših tvrtki na vanjskim tržištima. Da bi gospodarska diplomacija bila efikasna i da bi imala smisla u prvom redu treba postojati gospodarstvo koje može funkcionirati na međunarodnom tržištu. Pod tim mislim i investicijska klima koja je privlačna ili barem prihvatljiva vanjskim investitorima", rekla je Pusić na predstavljanju novog koncepta gospodarske diplomacije.

Hrvatska s obzirom na svoju veličinu i položaj ima desetak veleposlanstava kojima je politička reprezentacija na prvom mjestu, a sva su ostala u prvom redu u funkciji promocije hrvatskog gospodarstva i ovaj novi koncept gospodarske diplomacije polazi od te pretpostavke, objasnila je ministrica dodajući da RH ima preko 50 diplomatsko-konzularnih predstavništava i niz počasnih konzula po svijetu. "U ovom trenutku naša je procjena da imamo što pokazati i prodati u smislu hrvatske i pameti i proizvoda, da je investicijska klima daleko od idealne, ali je bolja nego što je bila i u trendu popravljanja. Prema tome, ovo je za Hrvatsku prijelomni trenutak u kojem može... sa stvarnim rezultatima krenuti u promociju hrvatskog gospodarstva u svijet koristeći diplomatsko-konzularnu mrežu, koristeći naše znanje i kombinirajući to s lokalnim znanjem u pojedinim zemljama za koje je Hrvatska posebno zainteresirana", istaknula je.

Pusić smatra da ovaj projekt može biti temelj za gospodarsku diplomaciju Hrvatske na koji će se moći graditi kontinuirano. Predstavljajući novi sustav gospodarske diplomacije, Klisović je istaknuo da je oporavak hrvatskog gospodarstva jedan od temeljnih nacionalnih interesa, ako ne i prvi, te da su zadaće gospodarske diplomacije privlačenje stranih ulaganja, promicanje izvoza i zaštita interesa hrvatskih kompanija u inozemstvu. Ministarstvo je nadležno za međunarodne odnose i u skladu sa svojim nadležnostima osmislilo je koncept gospodarske diplomacije, nastavio je Klisović, ali je upozorio da taj koncept "nije čarobni štapić koji će riješiti probleme hrvatskog gospodarstva". "To je samo jedan doprinos ministarstva ostvarivanju temeljnog nacionalnog cilja, a to je revitalizacija hrvatskog gospodarstva.

Cilj je pomoći izlasku zemlje iz krize, doprinijeti održivom rastu i afirmirati hrvatsko gospodarstvo na međunarodnoj sceni." Priključivanjem državnog ureda za trgovinsku politiku MVEP-u postignuta je sinergija vanjskopolitičkog utjecaja i stručnog znanja o izvozu, naglasio je. Konceptom se uvodi povjerenstvo za internacionalizacju hrvatskog gospodarstva koje će voditi MVEP. Na čelu mu je savjet koji će voditi 6 ključnih ljudi koji sjede u vladi a zaduženi su za gospodarstvo: dvoje potpredsjednika, ministri poljoprivrede, financija, malog poduzetništva i gospodarstva.

Zadaci povjerenstva su osmisliti smjernice politike izvoza, osigurati integraciju politike izvoza i politike ulaganja i definirati nastup prema inozemstvu, kazao je Klisović. Po njegovim riječima, Hrvatskoj su prioritetna tržišta EU i CEFTA te širi Bliski istok, ZND, Daleki istok i SAD. Međutim, pojasnio je da, ukoliko se pojavi neki dobar posao za hrvatske izvoznike u zemlji koja nije obuhvaćena prioritetnim tržištima, taj će posao automatski doći među prioritete. Po prvi put su definirane usluge za hrvatske izvoznike, a to su dojava izvoznih prilika koje će se moći naći na web stranici ministarstva i podrška na terenu.

Klisović je istaknuo da će se inzistirati na meritokraciji jer se želi dignuti standard rada u ministarstvu. Uvest će se jasni kriteriji po kojima će se sustavno pratiti i ocjenjivati rad veleposlanika i drugog osoblja u veleposlanstvima vezano za gospodarsku diplomaciju, otprilike svakih šest mjeseci. Također je novo da se uvodi "tracking sustav" svakog pojedinog zahtjeva neke tvrtke koji će doći u sustav MVEP-a. Na internetskoj stranici ministarstva postojat će obrazac koji će moći ispuniti tvrtke kojima je na primjer potrebna neka informacija od hrvatske diplomacije. Kada zahtjev uđe u sustav pratit će se kako se on obrađuje, kada je uzet u obradu i stoji li možda predugo. Klisović je najavio i sinergiju s predstavništvima HGK u Moskvi i Bruxellesu, a najavljeno je i otvaranje predstavništva u Washingtonu.