c S
Dnevne novosti

Sanader ne prihvaća optužnicu, ni o sebi niti o HDZ-u

02.10.2013 07:10 ZAGREB, 1. listopada 2013.(Hina), S optuženičke klupe u slučaju Fimi medije bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas Uskokove optužbe da je u "zajedničko djelovanje" povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici.

"Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni niti kada je riječ o HDZ-u. Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze. U svakom žitu ima kukolja pa je tako i u HDZ-u, ali ja ću se braniti da gospoda koja priznaju nelegalne radnje lažu kada tvrde da im je to naredio predsjednik stranke. To nije tako bilo i za to ću se svim silama boriti", kazao je Sanader. On je uz bivšeg HDZ-ovog glasnogovornika i direktora kampanja Ratka Mačeka jedini odbacio Uskokovu optužnicu prema kojoj je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sve što im se stavlja na teret priznali su rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. HDZ je, rekao je Sanader, teško platio pogreške iz 90-tih kada im se na teret stavljala privatizacija i veze sa sigurnosno obavještajnim podzemljem. "I tko bi bio lud da nakon prve pobjede ponavlja iste pogreške. Naučili smo iz povijesti, a kada bih vidio da se događa nešto nezakonito reagirao sam najagresivnije što se može. Tako je na moj zahtjev smijenjena i Branka Pavošević s kojom sam se navodno udružio", rekao je Sanader.

Dodao je i da HDZ ne može biti odgovoran za djelovanje niti jednog pojedinca pa tako ni predsjednika stranke. "Ljude koji su nas birali nemoguće je prevariti. Imaju vrlo dobar osjećaj kome će dati povjerenje, a kome neće. Da je to sve istina ne bi dobili izbore 2007. a dobili smo ih drugi put u nizu s istim brojem zastupnika kao 2003.", rekao je Sanader. Ustvrdio je i kako u njegov ured bez najave nije mogao doći nitko od njegovih suoptuženika, pa tako ni Barišić za kojega je rekao da nikada nije bio u njegovu prijateljskom krugu.

"Što se tiče privatnog druženja nitko od navedenih ne spada u moj krug prijatelja ili poznanika. O tome su govorili razni svjedoci. U Splitu je moj krug bio intelektualni, sportski, novinarski, a u Zagrebu je to bio isključivo politički krug ljudi iz vodstva stranke". Uz Luku Bebića, Jerka Rošina, Marija Zubovića, Božu Biškupića i Petra Selema u tom je krugu jedno vrijeme bio i Vladimir Šeks.

Osim što su se posjećivali, subotom bi odlazili na kavu, rekao je Sanader dodajući da nikada nije bio nasamo s Barišićem. S ljudima koje zanima umjetnost znao je posjećivati i galerije. Možda je, osim užeg kruga, tu bio i netko poput Barišića, Jasena Mesića ili Jadranke Kosor, prisjetio se Sanader ističući da je posjećivao sve izložbe, od onih velikih pa do malih galerija.