c S
Dnevne novosti

Europski socijalisti počeli postupak imenovanja kandidata za predsjednika EK

03.10.2013 07:08 BRUXELLES, 2. listopada 2013.Hina, Europski socijalisti započeli su postupak izbora svoga kandidata za predsjednika Europske komisije, a ime izabranog kandidata bit će objavljeno krajem siječnja ili početkom veljače na izvanrednom stranačkom kongresu.

Svi koji želi biti socijalistički kandidati za nasljednika Josea Manuela Barrosa na čelu Komisije imaju mjesec dana, do 31. listopada, za objavu kandidature. Upravni odbor Stranke europskih socijalista (PES) objavit će 6. studenoga popis kandidata nakon što provjeri zadovoljavaju li prijavljeni kandidati tražene kriterije. Nakon toga, kandidati će tijekom dva mjeseca, od 1. prosinca do 31. siječnja, morati dobiti potporu najmanje 15 posto članova PES-a.

Za nominaciju kandidata potrebno je da ga jedna od 28 socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka kandidira i da dobije potporu još pet stranaka. Ime izabranog kandidata bit će objavljeno na posebnom kongresu u siječnju ili veljači kada će biti donesen i stranački manifest. Među najizglednijim imenima za socijalističkog kandidata spominje se sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, njemački socijaldemokrat.

Europska pučka stranka (EPP), koja je najbrojnija u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta svog će kandidata objaviti u ožujku sljedeće godine. Kao mogući kandidati desnog centra spominju se, između ostalih, potpredsjednica Komisije Luksemburžanka Viviane Reding i francuski povjerenik Michel Barnier. Europski liberali ime svoga kandidata će objavit će već krajem prosinca, a kao mogući kandidati spominju se bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt i povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

Izbori za Europski parlament održat će se od 22. do 25. svibnja sljedeće godine. Po Lisabonskom ugovoru, Europsko vijeće mora uzeti u obzir rezultate izbora kod imenovanja predsjednika Europske komisije. Predsjednika Komisije trebaju potvrditi zastupnici Europskog parlamenta kvalificiranom većinom.