c S
Dnevne novosti

Vlada: očitovat ćemo se kad pregovarački tim dobije službeni stav MOL-a

04.10.2013 07:10 ZAGREB, 3. listopada 2013.Hina, U hrvatskoj Vladi nisu htjeli komentirati priopćenje mađarske naftne kompanije MOL da će se u slučaju prodaje svog udjela u Ini konzultirati s hrvatskom Vladom kao potencijalnim kupcem.

Na upit Hine, iz Vlade je odgovoreno kako se neće očitovati sve dok hrvatski pregovarački tim ne dobije službeno stav MOL-a. Nakon što je jučer mađarska vlada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, MOL je priopćio da će se, odluči li prodati svoj udio u Ini, konzultirati s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem, iako je Zagreb, kako navode, izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine.

Pregovarački timovi hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a održali su 18. rujna prvi sastanak o međusobnim odnosima u Ini na kojem su, kako je priopćeno nakon sastanka, razgovarali o načinu odvijanju pregovora i područjima o kojima će se pregovarati. Vlada RH ima 44,84 posto dionica Ine, a MOL 49,1 posto.

U međuvremenu, na Budimpeštanskoj burzi cijena dionice MOL-a spustila se, drugi dan zaredom i to za više od dva posto, na 15.365 forinti, što je njezina najniža razina od kraja svibnja 2012. godine. Na Zagrebačkoj burzi, pak, cijena dionice Ine potonula je 2,89 posto, na 4.120 kuna, razinu na kojoj je zadnji puta bila krajem kolovoza, uz promet od 177,5 tisuća kuna.