c S
Dnevne novosti

Mrsić: inspekcija rada moći će zatvoriti tvrtku

07.10.2013 07:20 ZAGREB, 4. listopada 2013.(Hina), Inspekcija rada i zaštite na radu od 1. siječnja iduće godine dobiva puno veće ovlasti, uključujući zatvaranje tvrtke zbog nezakonitog poslovanja, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te potvrdio kako od početka iduće godine ta inspekcija prelazi u njegovo ministarstvo.

Nakon utvrđivanja prekršaja, inspektori će izdavati upozorenje poslodavcu. U slučaju da se utvrđene nezakonitosti ne isprave u roku 8 dana, kazne će biti puno veće nego sada, a kod većih nezakonitosti, moći će i zatvoriti tvrtku, izjavio je Mrsić novinarima nakon otvorenja Sajma poslova upitan za najave reorganizacije inspektorata.

To će, dodao je, uz ostalo omogućiti i novi Zakon o inspekciji rada i zaštiti na radu, koji je u fazi izrade, a inspektorima će dati neovisnost i široke ovlasti. Ocijenio je kako je inspekcija rada i zaštite na radu vrlo važna i izravno vezana uz Zakon o radu, a sadašnjom njezinom neučinkovitošću, kaže, nezadovoljni su i poslodavci i sindikati.

Inspekcija rada i zaštite na radu prelazi početkom godine u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nakon planiranog zatvaranja Državnog inspektorata koji je u proteklih 15 godina kao neovisno tijelo objedinjavao gospodarsku i inspekciju rada te elektroenergetske i rudarske inspektore.

Oko 800 inspektora Državnog inspektorata bit će raspoređeno po ministarstvima, a ministar rada i mirovinskog sustava Mrsić odbacuje nagađanja o značajnim uštedama, te poručuje da im je cilj bio povećanje učinkovitosti, a ne uštede.