c S
Dnevne novosti

Skup: Fondovi EU nova prilika za rješavanje romskih problema

07.10.2013 07:14 ZAGREB, 4. listopada 2013.(Hina), Fondovi EU nova su prilika za rješavanje romskih problema, ulazak Hrvatske u EU dao je dodatnu mogućnost za širenjem institucionalnog okvira u kojima djeluju, a najveći izazov kada je riječ o romskim udrugama je njihovo osobljavanje za realizaciju projekata u cilju poboljšanja njihova položaja, rečeno je na skupu o korištenju europskih fondova za uključivanje Roma u društvo.

"Ulazak Hrvatske u EU dao je dodatnu mogućnost za širenjem institucionalnog okvira u kojima djelujemo i na nama je unutar romske zajednice da se, uz pomoć i podršku neroma organiziramo i osiguramo što bolje korištenje prilika koje nam se otvaraju. Fondovi EU, a posebno kohezijski fondovi nova su prilika za rješavanje romskih problema", istaknuo je zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi. Istaknuvši da su efekti ekonomske krize negativno utjecali na romsku zajednicu te otežali njihove uvjete, naglasio je da je zajednički cilj da programski dokumenti za korištenje sredstava iz europskih fondova budu što kvalitetniji i da u njih budu ugrađeni dobro postavljeni ciljevi koji se odnose na romsku nacionalnu manjinu u svim segmentima planiranja vezanim za poboljšanje položaja Roma.

Kajtazi je naglasio je da je cilj Hrvatske u provedbi Nacionalne strategije za uključivanje Roma do 2020. osigurati svakom romskom djetetu najmanje osnovnu školu, smanjiti jaz u zapošljavanju između Roma i ostalog stanovništva kao i u zdravstvenom položaju, te poboljšanje uvjeta stanovanja Roma. Pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Bahrija Sejfić kazala je da se Hrvatska ulaskom u EU obvezala na poštivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, ostvarivanje potpune jednakosti, na suzbijanje svih oblika diskriminacije, što je potvrdila donošenjem posebnog Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Ustvrdila je da su dosadašnje vlade puno napravile u unaprjeđenju prava položaja pripadnika nacionalnih manjina, posebice prava romske nacionalne manjine. "Hrvatska je izgradila zakonodavni okvir za ostvarivanje prava nacionalnih manjina na dosta visokoj razini i ona je u tom smislu primjer drugim državama u regiji, ali sve to zahtijeva daleko veću organiziranost i u tijelima državne vlasti i u jedinicama lokalne samouprave", naglasila je. Dodala je kako je potrebno osigurati odgovarajuća sredstva za provedbu svih planova, ciljeva i strategija.

Sejfić je istaknula da su Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2015., donesenim u travnju ove godine, osigurana sredstva za provedbu mjera - više od 45 milijuna kuna, a za ovu je godinu osigurano 14 milijuna kuna. Skup "Korištenje fondova EU za uključivanje Roma u Republici Hrvatskoj: Naučene lekcije i perspektive za razdoblje 2014. – 2020." usmjeren je na davanje doprinosa ostvarivanju ciljeva Desetljeća za uključivanje Roma i provedbi daljnjih mjera za uključivanje Roma u hrvatsko društvo.

Cilj je skupa podići razinu usredotočenosti na iskustva u korištenju fondova EU i njihov doprinos socijalnom uključivanju Roma u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Naglašavanjem romskih pitanja u okviru programiranja fondova EU namijenjenih socijalnoj koheziji koje je započelo u prvoj polovici 2013., skup teži utjecati na odgovarajuće sagledavanje i moguća unaprjeđenja procesa operativnog planiranja i izrade nacionalnog Operativnog programa za iduće razdoblje.