c S
Dnevne novosti

Leko: Hrvatska ulaskom u EU "probila led" za druge zemlje jugoistoka Europe

09.10.2013 07:12 BUDIMPEŠTA, 8. listopada 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u utorak u Budimpešti da je Hrvatska svojim ulaskom u EU "probila led" za druge zemlje jugoistočne Europe te da osjeća posebnu odgovornost za daljnje europske integracije zemalja regije.

"Kada je riječ o Europskoj uniji i zemljama jugoistočne Europe, Hrvatska je na neki način probila led", te "postala granica EU-a prema svojim susjedima", rekao je Leko na 6. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe koja se održava u mađarskom parlamentu. "To je dodatni razlog da se još više angažiramo na stvaranju zajedničke europske budućnosti na našim prostorima", kazao je Leko.

"Svjesni smo da hrvatska postignuća podrazumijevaju i obvezu suradnje s državama naše uže i šire regije u procesu usvajanja europskih standarda. Osjećamo i potrebu da damo ono što smo i sami godinama dobivali – potporu i podršku svim potrebnim reformama", rekao je Leko u svom govoru sudionicima konferencije, koja je okupila najviše dužnosnike parlamenata Hrvatske, BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, te Mađarske kao domaćina. Glavne teme konferencije su "EU integracije – rezultati i težnje", te "Suradnja u području sigurnosti na zapadnom Balkanu: doprinos europskoj stabilnosti".

"Naše članstvo demonstrira da perspektiva EU-a nije politička fraza već realnost, koja se ostvaruje teškim i predanim radom. Kao članica Europske unije, dokaz smo da je to u ovoj regiji moguće", rekao je Leko. "Dalekosežna vizija koja je stvorila Europsku uniju treba biti inspiracija i za našu suradnju u regiji. Ne postoji niti jedan razlog da se europski jugoistok ne otvori prema istim načelima uzajamnosti na kojima počiva regionalna suradnja država članica Europske unije", naglasio je predsjednik Sabora.

Domaćin konferencije, predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Koever, čestitao je Hrvatskoj na članstvu u EU-u, te Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu na koracima koje su u posljednje vrijeme poduzeli ka europskim integracijama. "Općenito možemo reći da je cijela regija zapadnog Balkana napravila veliki korak prema Europskoj uniji", rekao je Koever otvarajući konferenciju.

Koever je istaknuo da Mađarska već šesti put organizira ovakav skup jer joj je u strateškom interesu proširenje EU-a na cijelu jugoistočnu Europu. Dodao je da će konferencija biti prilika da se procijeni postignuti napredak, te da se dodatno ojača suradnja u regiji. Leko bi u sklopu konferencije trebao održati niz bilateralnih susreta.