c S
Dnevne novosti

BiH: Europski sud naložio ponavljanje suđenja za ratni zločin

10.10.2013 07:08 SARAJEVO, 9. listopada 2013.Hina, Iračkom državljaninu Abduladhimu Maktoufu, koji je u Bosni i Hercegovini pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u središnjoj Bosni, sudit će se ponovno, potvrdio je u srijedu Sud BiH nakon primitka pravorijeka Europskog suda kojim je naloženo ponovljeno suđenje.

Ovakva odluka donesena je nakon što se Maktouf na presudu izrečenu u BiH žalio Europskom sudu za ljudska prava na temelju činjenice da mu se sudilo po osnovi Kaznenog zakona BiH koji je stupio na snagu 2003. godine, a ne na osnovi Kaznenog zakona bivše SFRJ koji je bio na snazi kada su zločini počinjeni.

"Imajući u vidu da je Europski sud za ljudska prava utvrdio kršenje Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda prema osuđenom Abduladhimu Maktoufu, s obzirom da su se u postupku protiv optuženog umjesto kaznenih odredaba KZ-a BiH iz 2003. godine trebale primijeniti kaznene odredbe KZ-a SFRJ, ispunjeni su uvjeti za ponavljanje postupka", obrazloženje je Suda BiH.

Maktoufa je isti sud 2006. godine proglasio krivim za otmicu i protuzakonito zatočenje pet osoba hrvatske nacionalnosti s područja Travnika, počinjeno u listopadu 1993. godine. On je u međuvremenu odslužio kaznu pa nije jasno kakav bi učinak novo suđenje moglo imati na njegov status. Uz Maktoufa, Europskom sudu za ljudska prava su se zbog osuda po odredbama Kaznenog zakona BiH žalili i bosanski Srbi Goran i Zoran Damjanović.

Europski je sud i u njihovim slučajevima presudio kako je primijenjen pogrešan zakon pa je slijedom takvih odluka Sud BiH i za njih dvojicu naložio ponovljeno suđenje.Kazneni zakon BiH predviđa znatno oštrije kazne za slučajeve ratnih zločina od zakona kojega je donijela bivša SFRJ.