c S
Dnevne novosti

Vlada opovrgava da planira privatizirati 28 tvrtki

11.10.2013 07:14 ZAGREB, 10. listopada 2013.(Hina), Vlada je kao netočne odbacila medijske navode da u roku od dva mjeseca planira privatizirati 28 velikih državnih tvrtki, uključujući Hrvatsku lutriju, Hrvatsku poštu, četiri pomorske luke i riječnu luku Vukovar.

Vlada u priopćenju odbacuje članak iz tjednika Globus objavljen pod naslovom "28 državnih tvrtki hitno traži kupca". Navodi kako je Hrvatska lutrija strateško trgovačko društvo za koje se ne predviđa privatizacija, osim ako se propiše zakonom, dok su Hrvatska pošta i Narodne novine definirane kao društva od razvojnog značenja. Banski dvori napominju kako su u Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u državnom vlasništvu, usvojenoj u lipnju ove godine, naznačene smjernice u upravljanju društvima u kojima država ima udjele, te su ona prvi put razvrstana u kategorije. No, dodaju, to što je pojedina tvrtka svrstana u neku kategoriju ne znači nužno i da će biti privatizirana, posebno ne u roku dva mjeseca kako navodi Globus.

Podsjećaju da je u tijeku privatizacija Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, te pred završetkom i prodaja 75 posto udjela HŽ Carga. Planirana je još djelomična privatizacija Croatia airlinesa, te dokapitalizacija Petrokemije, a srednjoročno se razmišlja o dokapitalizaciji ACI-ja i Jadroplova. Kad je riječ o morskim, riječnim i zračnim lukama, u Vladi kaži kako se očekuje raspisivanje natječaja za koncesionare koji bi gradili putničke i kontejnerske terminale, a ne prodaja kako piše Globus. Primjerice, tvrde, Luka Rijeka ide u natječaj za koncesioniranje gradnje kontejnerskog terminala Zagrebačke obale, kao što se na principu javno-privatnog partnerstva već upravlja Brajdicom.

Kada je riječ o trgovačkim društvima u kojima država ima manje od 25 posto udjela ili dionica i koja nemaju veće razvojno značenje, za njih je u Strategiji u roku od dvije godine predviđeno restrukturiranje, izlazak na burzu i prodaja, darovanje i/ili formiranje fonda rizičnog kapitala. Kod društva koja su u državnom vlasništvu više od 25 posto, a manje od 50 posto, predviđaju se isti ciljevi i postupak u razdoblju od tri godine, kao i formiranje dioničkog fonda, ističu u Vladi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ranije je priopćilo da su od 52 poduzeća, agencije i ustanove, od čega 30 iz njegova resora, samo dvije tvrtke u planovima i aktivnostima prodaje udjela, a za nekoliko drugih radi se o drugim oblicima traženja strateškog partnera i ulaganja za njihov daljnji razvoj.

Što se prodaje poslovnih udjela tiče, riječ je o samo dvije tvrtke - HŽ Cargo, koji je u završetku postupka prodaje 75 posto udjela, i Croatia Airlines, za koju je u izradi pokretanje natječajnog postupka za prodaju do 49 posto udjela ili dokapitalizaciju tvrtke, ističu iz Ministarstva.