c S
Dnevne novosti

Katica Fiolić: suprug je Sanaderu morao dati milijun eura i 10 milijuna kuna

11.10.2013 07:12 ZAGREB, 10. listopada 2013.(Hina)Katica Fiolić, supruga bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića, na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdila je da je njen suprug nakon prodaje zgrade u Planinskoj ulici ministarstvu regionalnog razvoja Ivi Sanaderu morao odnijeti proviziju od 10 milijuna kuna i milijun eura.

"Bila sam zaista revoltirana jer moj suprug odnosi toliko novac Sanaderu, ali je rekao da ga jednostavno mora predati", prisjetila se Katica Fiolić. Kazala je i kako joj je suprug objasnio da tadašnjem premijeru treba dati novac od ušteđevine, jer će zarada od prodaje zgrade ostati u njihovoj tvrtki. U konačnici, tvrdi, ušteđevinu je stavio je u kartonsku kutiju i odnio ga u Sanaderovu vilu u Kozarčevoj.

Odgovarajući na pitanja Uskokovih tužitelja kojima je i u istrazi dala sličan iskaz, iako kao supruga optuženika nije morala svjedočiti, Katica Fiolić je rekla da joj se nakon predaje novca promijenilo mišljenje o Sanaderu. "Imala sam jako lijepo mišljenje o njemu i prema njemu i supruzi odnosila se sa strahopoštovanjem. Osim njih upoznali puno vodećih članova vlade i stranke", kazala je svjedokinja. Ubrzo nakon što je primio "proviziju" Sanader je podnio ostavku, no Fiolić je nastavio s njim kontaktirati.

Tako je krajem 2010. supruzi navodno rekao da ga je Sanader zatražio da na njihovo imanje pospremi slike po koje je trebao doći posuđenim kombijem jer ga je bivši premijer iz opreza tražio da ne dolazi vozilom s oznakom "Mesnica Fiolić". "Slike je pospremio u jednu našu ostavu na garaži gdje imamo garderobu. Donio je i dva kofera koje mu je predao osobno Sanader. U jednom su bila odijela Briuni, u drugom kravate i čarape", kazala je svjedokinja.

Prisjetila se i da je nakon što je pušten iz pritvora Sanader jednom došao u njihov ured, a nakon tjedan dana i kući na večeru s jednim Austrijancem i svojim odvjetnicima. "Nakon večere suprug je rekao da ga je Sanader ponovno tražio novac jer mu treba kako bi platitio odvjetnike. Bila sam do kraja šokirana i rekla da ću se razvesti ako ovaj put da i jednu lipu".

No, ubrzo je i Fiolić završio u Remetincu, a kada je izašao supruga ga je, kako tvrdi, molila da sve prizna i "riješi se tereta koji je nosio". "Rekao mi je da imamo još četiri ili pet Bukovčevih slika koje je pospremio, a da ja nisam znala. Tada sam rekla da želim ići sve ispričati i da ga molim da to sve preda", zaključila je svjedokinja. No, Sanaderova obrana, kao i optuženi bivši premijer, ustrajali su u tvrdnjama da Katica Fiolić laže te da je novac od prodaje zgrade u Planinskoj uložen u izgradnju obiteljske kuće njihova sina. "Smatram da je cijeli iskaz neistinit, usuglašen sa suprugom i njegovom obranom u svrhu obrane cijele familije. Ja je razumijem zbog majčinskih emocija, ali ovo je vrhunac laži", kazao je Sanader, ističući da o ničemu što je govorila nema neposrednih saznanja.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović pojasnio je da svjedokinja govori neistinu jer joj je, kao i njenom sinu, prijetio kazneni progon jer su bili direktori u Fiolićevim tvrtkama. "Nakon što su im zaprijetili Fiolić je promijenio iskaz i rekao da je novac za koji je isprva tvrdio da ga je potrošio na gradnju kuće za sina dao Sanaderu", istaknuo je Prodanović. Posebno ga je zasmetalo što je kazala da joj je bilo čudno što su sa Sanaderom na večeru kod Fiolića došli i njegovi odvjetnici. "Što bi mi došli fektat novce zajedno s optuženim? A nije vam bilo čudno što ste na prodaji jedne zgrade zaradili 23 milijuna kuna", rekao je Prodanović.

Na suđenju je svjedočili i Pero Božić koji je prepričao kako je Fiolić ušao u vlasništvo Centra za reprodukciju u stočarstvu te bivši član uprave Hrvatskih šuma Mato Štimac koji je kazao da na upravu te tvrtke nije bilo nikakvih pritisaka da kupe zgradu koju su, prije nego što ju kupilo ministarstvo regionalnog razvoja, razmatrali kao jedan od mogućih poslovnih prostora.

Na Sanaderovo pitanje prisjetio se tek da ga je bivši ministar Petar Čobanković koji je na kraju kupio Fiolićevu zgradu jednom pitao dokle su došli s dogovorima o prodaji. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupio Čobanković koji je nakon priznanja korupcije i nagodbe s Uskokom osuđen na rad za opće dobro.