c S
Dnevne novosti

Helsinki: završne riječi obrane u slučaju slovenske Patrije

14.10.2013 07:16 HELSINKI, 11. listopada 2013.(Hina/STA), Suđenje za slovensku Patriju privodi se u petak kraju u Helsinkiju završnim riječima obrane koja će, kako se očekuje, ponoviti svoje stajalište da nema ništa protuzakonitog u 278 milijuna vrijednom poslu prodaje oklopnih vozila Sloveniji, dok tužiteljstvo tvrdi da je ta poslovna transakcija obilježena teškim slučajem podmićivanja i poslovnom špijunažom, izvješćuje STA, podsjećajući da u prosincu slijedi nastavak priče, odnosno proces za hrvatsku Patriju.

Prošli petak je svoje završne riječi održao Heikki Hulkkonen, nekadašnji izvršni potpredsjednik Patria Vehicles i izvršni voditelj projekta, dok su danas završne riječi već održali bivši predsjednik uprave Patrije Jorma Wiitakorpi, zastupnik koncerna za Sloveniju Reijo Niitynen te direktor prodaje Tuomas Korpi. Očekuje se i obraćanje glavnog financijskog direktora Kaja Nurmija, a svi navedeni su optuženi za podmićivanje slovenskih javnih dužnosnika prilikom prodaje 135 oklopnih vozila za Slovensku vojsku u ljeto 2006. Kako javljaju finski mediji, obrana je danas oštro napala tužiteljstvo da su dokazi predočeni sudu "pokupljeni odsvuda", da ne nude točan slijed događanja i da su nedostatni za osuđujuću presudu.

Odvjetnici optuženih su priznali da su se posrednici u poslu hvalili svojim utjecajnim vezama, ali da je to u takvom poslovanju uobičajeno. Pritom su dodali da nema ništa neuobičajeno u njihovim nastojanjima da stupe u kontakt s tadašnjim predsjednikom slovenske vlade Janezom Janšom te da bi u stvari "bilo čudno da nisu pokušavali s njim doći u kontakt". Istaknuli su također da je upravo Janša bio taj koji je kupovinu oklopnih vozila otvorio konkurenciji. Odvjetnici optuženih su upozorili sud da se presuda ne bi smjela donositi na temelju presuda u Austriji i Sloveniji koje su još uvijek nepravomoćne i ne bi smjele utjecati na proces u Finskoj.

Izlaganje završnih riječi se nastavlja tijekom dana. Tužitelj Jukka Rappe je najavio da će za Wiitakorpija zatražiti kaznu od dvije i pol godine zatvora te jednogodišnju uvjetnu kaznu za Nurmija. Hrvatski dio sudskog postupka bi se trebao nastaviti u prosincu, a ne u studenom, kako se prvo najavljivalo. U tom su postupku među šestoricom optuženih trojica iz slovenskog sudskog procesa, Hulkkonen, Niitynen te Korpi. Radi se o prodaji 84 oklopna vozila Hrvatskoj u vrijednosti 112 milijuna eura, a mito za hrvatske predstavnike, tvrdi finsko tužiteljstvo, iznosio je 1,5 milijuna eura. Finci za primanje mita optužuju, između ostalih, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te bivšeg direktora "Đure Đakovića" Bartola Jerkovića.