c S
Dnevne novosti

Leko: vlada ne odugovlači s referedumom za brak

15.10.2013 07:20 DUBROVNIK, 14. listopada 2013.(Hina), Vlada ne odugovlači s raspisivanjem referenduma za ustavno određivanje braka kao zajednice muškarca i žene i procedura se normalno odvija u skladu s Ustavom RH, izjavio je u ponedjeljak u Dubrovniku predsjednik Sabora Josip Leko.

"Ne, ne mislim tako. Zahtjev građana odvija se svojim tijekom i bit će riješen u skladu s ustavom", rekao je Leko novinarima upitan odugovlači li vlada s inicijativom "U ime obitelji" koju je potpisima poduprlo više od 700.000 građana. Dodao je da za raspisivanje referenduma nema roka i da bi se ta tema uskoro mogla naći na dnevnom redu saborskog Odbora za ustav.

Predstavnici Građanske inicijative "U ime obitelji" upozorili su da je prošlo točno četiri mjeseca otkad su predali zahtjev za raspisivanjem referenduma s pitanjem "Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca", a da predstavnici javne vlasti još uvijek nisu reagirali.

"Ni Organizacijski odbor Inicijative, ali niti javnost nisu informirani da je ispunjena ustavna odredba prema kojoj je Hrvatski sabor dužan raspisati referendum kada se prikupi 10 posto potpisa birača RH", rekao je odvjetnik Inicijative Krešimir Planinić dodajući kako su prikupili čak 749.316 potpisa pa stoga imaju legitimna očekivanja od predstavnika vlasti da postupe sukladno Ustavu i zakonu.

Takvo odugovlačenje, ističu, zabrinjava ih i jer predstavnici vlasti daju prijedlog za izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu, koji je sadržajno suprotan poruci referendumske inicijative.