c S
Dnevne novosti

Sabor o ustavnim promjenama

16.10.2013 07:24 ZAGREB, 15. listopada 2013.(Hina), Hrvatski bi sabor u nastavku zasjedanja trebao raspraviti pokretanje procedure promjena Ustava RH, na prijedlog 46 zastupnika SDP-a, koji predlažu da se ustavom onemogući zastarijevanje politički motiviranih ubojstava.

Taj je prijedlog SDP u saborsku proceduru uputio još prije ljeta, no s njime se nisu suglasile druge stranke vladajuće koalicije pa je Vlada prošlog tjedna izišla s novim usuglašenim prijedlogom po kojem bi se ukinula mogućnost zastare za sva teška ubojstva, a ne samo za politički motivirana.

Budući da je HDZ najavio da u ovoj fazi neće podržati SDP-ov ni Vladin prijedlog, potrebnu dvotrećinsku većinu Vlada će morati potražiti među ostalim oporbenim klubovima. Da bi ustavne promjene na kraju bile donesene vladajući će morati dobiti i podršku zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, Hrvatskih laburista i dijela nezavisnih zastupnika.

Većina oporbe, kad se izuzme HDZ, već je načelno podržala Vladin prijedlog, ali uz pitanja zastare namjeravaju pokrenuti i neka druga pitanja vezana uz Ustav, poput načina na koji se referendum raspisuje i uloge Ustavnog suda u tom postupku. Laburisti se još nisu izjasnili jesu li spremni podržati ustavne promjene, no ističu kako sasvim sigurno neće pristati na to da se one odnose isključivo na zastaru.

U Vladi su večeras i službeno počele konzultacije sa oporbom. Prvi je na redu bio HDSSB, a kako prenose mediji, premijer Zoran Milanović zasad uopće ne planira konzultirati HDZ jer mu za ustavne promjene nisu potrebni glasovi HDZ-ovih zastupnika.

Nakon što je većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržala prijedlog da se pristupi ustavnim promjenama, Sabor kreće u drugu faza u proceduri izmjena Ustava u kojoj je, za formalno pokretanje ustavnih promjena, potrebna kvalificirana većina odnosno glasovi 76 zastupnika.