c S
Dnevne novosti

EK: određeni napredak u svim zemljama, osim u BiH

17.10.2013 07:10 BRUXELLES, 16. listopada 2013.Hina, Europska komisija je u srijedu ocijenila da su sve zemlje koje imaju perspektivu članstva ostvarile određeni napredak protekle godine, jedino u Bosni i Hercegovini nije zabilježen nikakav napredak.

Europska komisija je objavila strategiju proširenja za 2013-2014., godišnje izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja - šest zemalja zapadnog Balkana - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Kosovu, te Turskoj i Islandu, koji je ove godine samoinicijativno prekinuo pristupne pregovore. "I dalje nema zajedničke vizije političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini o smjeru i budućnosti zemlje ili kako bi zemlja trebala funkcionirati.

Unatoč intenzivnim naporima EU-a u posredovanju, politički predstavnici nisu se uspjeli dogovoriti oko rješenja za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, glede diskriminacije građana na temelju etničkog podrijetla", ističe se u dokumentu Komisije i ponavlja da je to ključni uvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan 2008. a čija je ratifikacija završena 2011.

Nikakav napredak nije postignut i u drugom ključnom uvjetu - uspostavi mehanizma za koordinaciju različitih razina vlasti u pitanjima vezanim za europske integracije. "Taj je mehanizam od ključne važnosti jer treba omogućiti predstavnicima Bosne i Hercegovine da govore u ime svoje zemlje i da preuzmu obveze kada je riječ o odnosima s EU-om", kaže Komisija. Potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom omogućilo je Srbiji iskorak u europskim integracijama. Vijeće je u lipnju donijelo odluku o otvaranju pregovora, što bi se trebalo dogoditi najkasnije u siječnju sljedeće godine. Od Srbije se traže veliki napori u reformi pravosuđa, promicanju i zaštiti prava seksualnih manjina. Da bi Srbija otvorila pregovore u siječnju 2014. potrebno je da zemlje članice u prosincu jednoglasno usvoje pregovarački okvir oko čega još nema pune suglasnosti.

Njemačka i Velika Britanija traže da se normalizacija odnosa s Kosovom mora postaviti kao uvjet od samog početka pregovora. Kosovo je ispunilo kratkoročne uvjete za otvaranje pregovora o SSP-u. Ti bi se pregovori trebali otvoriti do kraja listopada, a završiti bi se trebali do ljeta sljedeće godine. U izvješću je Kosovo kritizirano zbog korupcije i organiziranog kriminala te političkog utjecaja na medije i sudstvo. Komisija je preporučila da se Albaniji dodijeli kandidatski status, a da se s Turskom, koja u zadnje tri godine nije otvorila ni zatvorila nijedno poglavlje, otvore pregovori u poglavlju regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Albanija je 2009. podnijela zahtjev za članstvo, ali je Komisija postavila niz uvjeta za dobivanje preporuke za kandidatski status. Jedan od ključnih uvjeta bilo je uredna provedba parlamentarnih izbora, što je i obavljeno u lipnju ove godine. Stoga je Komisija preporučila kandidatski status, ali uz ogradu da Albanija mora poduzeti napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Da bi dobila preporuku za otvaranje pregovora Albanija će trebati pojačati reforme u više područja, naročito u vladavini prava.

Turska, koja je započela pristupne pregovore u listopadu 2005., isti dan kada i Hrvatska, u posljednje tri godine nije otvorila ni zatvorila ni jedno poglavlje. Dio pregovaračkih poglavlja je zamrznut jer Ankara odbija normalizirati odnose s Ciprom, a zastoju pridonose nevoljkost više utjecajnih zemalja članica da Turska ikada postane članicom. Demokratizacija ostaje ključni uvjet za približavanje Turske Europskoj uniji, posebice u svjetlu činjenice da su vlasti koristile policijsku silu tijekom građanski prosvjeda na istanbulskom trgu Taksim.

Makedonija, koja ima kandidatski status od prosinca 2005., dobila je po peti put preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, koje do sada nisu urodile nikakvim rezultatom zbog protivljenja Grčke, koja Makedoniji ne dopušta da se koristi svojim ustavnim imenom. Ovaj put je Komisija predložila da se s Makedonijom započne proces screeninga, dubinske usporedbe domaćeg zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Sloboda, pravda i sigurnost. Screening je preduvjet za otvaranje pregovora po pojedinim poglavljima.

Crna Gora je otvorila pristupne pregovore u lipnju 2012. i do sada je otvorila i zatvorila dva pregovaračka poglavlja. Screening je završen za sva poglavlja, a sada su u tijeku pripreme za otvaranje dvaju najtežih poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Sloboda, pravda i sigurnost. Island je podnio zahtjev za članstvo 2009., a pregovori su započeli u lipnju 2010. i u njima je do sada otvoreno 27 poglavlja od kojih je zatvoreno 11. U svibnju ove godine, nakon parlamentarnih izbora, nova islandska vlada odlučila je prekinuti pregovore. Od svih zemalja zapadnog Balkana, Komisija traži da posvete veću pozornost gospodarstvu i problemu visoke nezaposlenosti.

Nijedna od zemalja zapadnog Balkana nema status funkcionalnog tržišnog gospodarstva. Kao ključne izazove za sve zemlje koje imaju perspektivu članstva, Komisija navodi gospodarstvo i povećanje konkurentnosti, vladavinu prava, funkcioniranje institucija koje jamče demokratski poredak, slobodu izražavanja, temeljna prava i prevladavanje prošlosti. Komisija ističe da su homofobija, diskriminacija i mržnja na temelju seksualne orijentaciji široko rasprostranjeni na zapadnom Balkanu.

Komisija je pozvala BiH i Srbiju da što prije pristanu na promjene svojih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine između članica EU-a i članica CEFTA-e nakon ulaska Hrvatske u EU. Taj je poziv u slučaju Srbije već dao rezultate i Komisija je priopćila da je Srbija pristala na njezine zahtjeve i da će dopustit će Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Komisija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju započela pregovore o promjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz Srednjouropske zone slobodne trgovine (CEFTA).