c S
Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica: olakšati položaj najranjivijim građanima

18.10.2013 07:16 ZAGREB, 17. listopada 2013.(Hina), U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva - 17. listopada - pučka pravobraniteljica Lora Vidović izrazila je nadu da će u uvjetima daljnjeg pogoršanja materijalnih uvjeta građana novi Zakon o socijalnoj skrbi u javnoj raspravi dati projekciju najugroženijih socijalnih skupina te regulirati prava i socijalne usluge u sustavu socijalne skrbi kojima će se ublažiti učinci krize na najranjivije skupine građana.

Nadamo se stoga da će bolje reguliranje socijalnog stanovanja, bolje ciljani i pravedniji socijalni transferi, posebice u odnosu na te skupine stanovništva, kriteriji po kojima bi se utvrđivala osnovica za socijalne naknade, uvođenje preciznijeg imovinskog cenzusa, bolji status i uređena prava beskućnika, naći svoje mjesto u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, ističe pravobraniteljica.

Gospodarska i financijska kriza u Republici Hrvatskoj uzele su svoj danak, pa posljednji statistički podaci pokazuju daljnje pogoršanje materijalnih uvjeta građana, upozorava pravobraniteljica u priopćenju za javnost. Prema posljednjim službenim podacima, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 21,1 posto, što znači da petina građana ne može podmirivati svoje osnovne potrebe, odnosno njihov dohodak je ispod praga rizika od siromaštva.

Od 1993., kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se na taj dan promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, 17. listopada obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Taj dan obilježava se samo dan nakon Svjetskog dana hrane, koji je posvećen upravo onima kojima je ugroženo temeljno ljudsko pravo na život zbog nedostatka hrane, u svijetu od kojeg pati još uvijek tri milijarde ljudi, stoji u priopćenju pučke pravobraniteljice.