c S
Dnevne novosti

EU: ipak manji rezovi u izravnim plaćanjima

18.10.2013 07:10 BRUXELLES, 17. listopada 2013.Hina, Izravna plaćanja za poljoprivrednike u 2014. trebala bi se srezati za 2,45 posto umjesto ranije previđenih četiri posto, priopćila je u četvrtak Europska komisija. Komisija je ranije predvidjela rezanje od četiri posto čime bi se uštedjelo 1,47 milijardi eura.

Međutim, u pregovorima europskih institucija o reviziji pročuna za ovu i projekcija za sljedeću proračunsku godinu, ispostavilo se da će trebati uštedjeti 902,9 milijuna eura umjesto 1,47 milijardi. Mjera rezanja izravnih plaćanja donesena je u okviru Mehanizma za proračunsku disciplinu, koji je uveden još 2003., ali nikada do sada nije korišten.

Taj mehanizam je uveden kako bi se spriječili proračunski problemi prije nego što se dogode. Svake godine, Komisija procjenjuje postoje li izgledi za prekoračenje predviđenih proračunskih sredstava i ako procjene pokažu da bi moglo biti potrošeno više od ukupnog iznosa predviđenih izdataka za tu proračunsku godinu, predlaže se prilagodba izravnih plaćanja.

Izravna plaćanja poljoprivrednicima u novim zemljama članicima, kojima još nije isteklo 10-godišnje prijelazno razdoblje, ne diraju se. Stoga poljoprivrednici iz Hrvatske, kao i oni iz Bugarske i Rumunjske, koje su ušle 2007., neće biti pogođeni ovom mjerom.