c S
Dnevne novosti

Udruga sudaca: ocjena pravobraniteljice politička floskula

21.10.2013 07:14 ZAGREB, 18. listopada 2013.(Hina), Udruga hrvatskih sudaca "energično" protestira zbog izvješća pučke pravobraniteljice Hrvatskom saboru za 2012. u kojem se, navode, ističe da se iz rada Pučkog pravobraniteljstva stječe dojam da je "hrvatsko pravosuđe netransparentno, neučinkovito i korumpirano".

"Energično protestiramo zbog iznesene metode i izričaja povodom Izvješća, u kojem se ističe da se iz rada Pučkog pravobraniteljstva stječe dojam da je 'hrvatsko pravosuđe netransparentno, neučinkovito i korumpirano'", priopćila je Udruga hrvatskih sudaca, koja smatra da se pučka pravobraniteljica nije izdigla iznad političkih floskula.

Za neutemeljenost ocjene o pravosuđu postoji više razloga, navodi Udruga sudaca: "Na razini elementarne logike kako je moguće na temelju 416 pritužbi izvesti takav zaključak ako se zna da godišnje pred hrvatskim sudovima odlučuje o oko 2,5 milijuna predmeta. Dakle Pučka pravobraniteljica na uzorku od 16 promila donosi takvo dalekosežan i razarajući zaključak i to pod uvjetom da je svih 416 pritužbi utemeljeno.

"Drugo, Izvješće Pučke pravobraniteljice od ukupno 117 stranica pravosuđu posvećuje 31 redak i iz tako 'opsežne analize' donosi se za pravosuđe poražavajući zaključak. "Treće, iz samog izvješća slijedi da podnositelji pritužbi ne podnose dokaze za korupciju, ali takva konstatacija ne prijeći Pučku pravobraniteljicu da faktografskim saltomortalom optuži pravosuđe (čitaj: sudstvo) za 'netransparentnost, neučinkovitost i korumpiranost'", kaže se u priopćenju.

Sve to pokazuje, zaključuje Udruga hrvatskih sudca, da se niti Pučka pravobraniteljica nije izdigla iznad općih političkih floskula kada se govori o sudstvu "bez obzira na činjenice, bez obzira na logiku i zdrav razum".