c S
Dnevne novosti

Upravni sud: postupak izdavanja ekološke dozvole za Plomin C zakonit

21.10.2013 07:16 RIJEKA , 18. listopada 2013.(Hina), Na Upravnom sudu u Rijeci odbijena je tužba protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C, a postupak izdavanja te dozvole ocijenjen je zakonitim.

Tužbu su podnijele udruge Zelena akcija i Zelena Istra, Istarska županija i nekoliko građana Labinštine. Presuda je danas je pravomoćna jer nema mogućnosti žalbe na Visokom upravnom sudu, a moguće je još podizanje Ustavne tužbe. Kako je obrazloženo u presudi, sud je ocjenjivao zakonitost upravnog postupka izdavanja ekološke dozvole, a predmet spora nisu bila, primjerice, pitanja isplativosti ili vrste goriva, što su udruge opširno navodile. Ocijenjeno je i da je studija utjecaja na okoliš u skladu s propisima i da je mjerodavna za izdavanje ekološke dozvole.

Udruge Zelena akcija i Zelena Istra već dulje vrijeme upozoravaju da je projekt TE Plomin C na ugljen ekonomski neisplativ i da će uzrokovati velike ekološke posljedice. Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić je razočaran presudom. Smatra da su imali kvalitetne argumente, ali da se većim dijelom argumenata sud nije bavio. No, to je ipak samo jedna od faza u našoj borbi, rekao je na konferenciji za novinare održanoj pred Upravnim sudom nakon objavljivanja presude. Ocijenio je da to što sud nije razmatrao pitanja ekonomske neisplativosti TE Plomin C na ugljen ili neusklađenost projekta s prostornim planom, ostavlja prostor za tvrdnju da ti argumenti stoje i dalje.

Rekao je da će detaljno obrazloženje presude dobiti u roku od 15 dana te da će potom istražiti mogućnosti za daljnje korake. Ivčić je još kazao da se govorilo o desecima zainteresiranih ulagača u Plomin C, da ih je prije podizanje tužbe bilo četvero, a sada su ostala samo dva, da je rok za predaju ponuda produljen za pet mjeseci, pa se, smatra, očito radi o neperspektivnom projektu. Na upit novinara, dodao je da se na Upravnom sudu vodi još jedan postupak u vezi Plomina C. Pokrenula ga je Istarska županija zbog izdavanja lokacijske dozvole za Plomin C i neusklađenosti tog projekta sa županijskim prostornim planom.

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić dodala je da će udruge razmotriti daljnje mogućnosti na Ustavnom sudu ili nekom europskom sudu. Na objavi presude bio je i mještanin Labina Mladen Bastijanić, koji je kazao da je zabrinut za zdravlje svoje obitelji, da je na istočnoj obali Istre koncentrirana prljava industrija te da građani u ovom slučaju nisu mogli koristiti pravo demokratskog odlučivanja.