c S
Dnevne novosti

EU i Kanada zaključili pregovore o slobodnoj trgovini

21.10.2013 07:08 BRUXELLES, 18. listopada 2013.Hina, Europska unija i Kanada zaključile su u petak nakon četiri godine pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, objavila je Europska komisija.

"Uspješnim završetkom pregovora o Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu (CETA) napravili smo ključan iskorak prema jačanju odnosa između EU-a i Kanade", kaže se u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i kanadskog premijera Stephena Harpera.

Prema Barrosu, sporazum o slobodnoj trgovini trebao bi tvrtkama u EU i Kanadi pružiti nove prigode kroz lakši pristup tržištu roba i usluga i omogućiti nove investicije. Kada se ambiciozni sporazum o slobodnoj trgovini počne primjenjivati, trebao bi povećati međusobnu trgovinu za 23 posto, što je 26 milijardi eura, te potaknuti rast i zapošljavanje u Kanadi i u EU-u.

Očekuje se da bi sporazum s Kanadom mogao povećati BDP u EU za oko 12 milijardi eura godišnje. Prije dvije godine trgovačka razmjena između dviju strana iznosila je oko 86 milijardi eura, a Kanada je bila drugi po veličini trgovački partner EU-a iza Sjedinjenih Američkih Država.

Pregovori su započeli u svibnju 2009. godine, a bilo je planirano da se zaključe 2011. što je onda nekoliko puta odgađano. Najteža pitanja u pregovorima bila su trgovina mliječnim proizvodima i uvoz kanadske govedine u Europu, zatim generički lijekovi i financijske usluge.