c S
Dnevne novosti

Sindikat glumaca traži ocjenu ustavnosti Zakona o kazalištima

23.10.2013 07:20 ZAGREB, 22. listopada 2013.(Hina), Sindikat hrvatskih glumaca (SHG) podnio je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o kazalištima u cjelini, a posebno u pogledu postupka njegova donošenja.

Novi Zakon o kazalištima izglasan je u hitnoj proceduri na 9. sjednici Hrvatskog sabora 27. rujna 2013. Sindikat hrvatskih glumaca smatra kako je Zakon "donesen bez provođenja procedure utvrđene propisima Republike Hrvatske i potpuno neopravdano po hitnom postupku te suprotno načelima na kojima se temelji demokratsko društvo", priopćio je predsjednik SHG Žarko Savić.

Sindikat je podnio prijedlog Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o kazalištima. Predsjednik SHG-a također tvrdi kako "kršenje proceduralnog aspekta u donošenju Zakona (o kazalištima) i način na koji je donesen, pokazuje samodostatnost, površnost i nedoraslost" Ministarstva kulture, "a najviše od svega nebrigu za glumce kao i za kazalište uopće".

Savić ocjenjuje da se "umjesto ozbiljne analize sveukupnog kazališnog stanja, uz uvažavanje hrvatske kazališne tradicije i iz toga proizašle strategije razvoja", dobilo "površne izmjene i dopune Zakona u dnevnopolitičke svrhe". Izrazio je nadu da će Ustavni sud vratiti Zakon o kazalištima "na ozbiljnu raspravu i promišljen rad".