c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila deklaraciju o stvaranju Jadranskog plinskog koridora

25.10.2013 07:12 ZAGREB, 24. listopada 2013.Hina, Vlada je na sjednici prihvatila Zajedničku deklaraciju o stvaranju Jadranskog plinskog koridora između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine, kojom se želi osigurati kvalitetniji i neometani transport većih količina plina.

Deklaracijom se izražava spremnost i želja zemalja potpisnica da se omogući stvaranje novog plinskog koridora kojim će se izgraditi nova, te povezati i modernizirati postojeća infrastruktura u cilju neometanog transporta većih količina plina.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da će novi plinski koridor pozitivno djelovati na iskorištavanje potencijala budućeg LNG terminala na Krku, Jadransko-jonskog plinovoda (IAP), a mogao bi biti važan i za transport plina iz Jadrana, za što su u tijeku istraživanja.

Vlada je Croatia Airlinesu dala suglasnost za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb od 11,7 milijuna kuna za reprogramiranje dugoročnog deviznog kredita koji zrakoplovna kompanija ima kod te banke. Kredit bi se otplaćivao do kraja listopada 2019. godine uz kamatnu stopu - tromjesečni EURIBOR uvećan za kamatnu maržu od 5,50 postotnih poena, najmanje 8 posto godišnje, uz jednokratnu naknadu za obradu zahtjeva od 0,65 posto.

Hrvatskome saboru upućen je prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se predlaže da svi redovni studenti, bez obzira na životnu dob i vrijeme kad su upisali fakultet, imaju osigurano obvezno zdravstveno osiguranje u razdoblju od osam godina.