c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila stajalište za sastanak Europskog vijeća

25.10.2013 07:08 ZAGREB, 24. listopada 2013.(Hina), Hrvatska je Vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice usvojila stajalište za sastanak Europskog vijeća koji se održava u Bruxellesu, a također je usvojeno stajalište za izvanredni sastanak Vijeća za opće poslove (GAC) koji će se održati 30. listopada.

Budući da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskog vijeća i Vijeća ministara EU, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju, priopćeno je danas iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Također, dinamika rada i priprema sastanaka Europskog vijeća i Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka, dodaje se u priopćenju. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatske.

Vlada RH će sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor, navode iz Vlade.