c S
Dnevne novosti

Sabor donio Zakon o strateškim investicijskim projektima

28.10.2013 07:24 ZAGREB, 25. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor donio je Zakon o strateškim investicijskim projektima koji bi trebao stvoriti preduvjete za pokretanje investicijskog ciklusa, omogućiti brže izdavanje dokumentacije za ostvarivanje javnih i privatnih projekata od strateškog interesa.

Zakon propisuje kriterije za utvrđivanje strateških investicija i raspolaganje nekretninama u vlasništvu države, davanje koncesija, obveze investitora i dinamiku njihova izvršavanja te obveze upravnih tijela. Sva ulaganja veća od 150 milijuna kuna koja zadovolje dio od ukupno 12 uvjeta navedenih u zakonu, dobit će status strateških ulaganja i pravo na ubrzanu proceduru.

Strateškim će se smatrati i projekti koji se ostvaruju na područjima od posebne državne skrbi, odnosno na otocima, a vrijednost kapitalnih troškova ulaganja je najmanje 20 milijuna kuna.

Zahvaljujući amandmanu Petra Baranovića (HNS) oznaku strateškog nosit će i projekti u području poljoprivrede i ribarstva čiji su ukupni kapitalni troškovi ulaganja najmanje 20 milijuna kuna. Većina je odbila amandman IDS-a da se prije proglašavanja nekog projekta strateškim zatraži mišljenje predstavničkih tijela županija, gradova i općina na čijem se području projekt namjerava realizirati.

Sabor je donio Strategiju razvoja poduzetništva do 2020. Izmijenjen je Zakon o mirovinskom osiguranju, što bi, po tumačenju Vlade, trebalo onemogućiti manipulacije invalidskim mirovinama.

U drugo čitanje poslano je više zakona, među kojima i izmjene Zakona o kaznenom postupku. Jednoglasnu potporu dobila su izvješća o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova. Viceguvernerom Hrvatske narodne banke Sabor je imenovao Nevena Barbošu.

Sabor je odglasovao i niz preslagivanja u radnim tijelima, a predsjednik odbora za ljudska prava Furio Radin to je 'iskoristio' kako bi upozorio da taj odbor već mjesecima nema potpredsjednika. Zasjedanje će se nastaviti u ponedjeljak poslijepodne.