c S
Dnevne novosti

Sabor dopunio dnevni red odlukom o raspisivanju referenduma o braku

28.10.2013 07:22 ZAGREB, 25. listopada 2013.(Hina), Dnevni red tekuće sjednice Sabora dopunjen je novim točkama, među kojima je i uvršten prijedlog da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani odlučili o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative 'U ime obitelji'.

Na tom će referendumu građani odgovoriti na pitanje: "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene." Ako na referendumsko pitanje odgovore pozitivno, o dopuni Ustava naknadno će odlučivati Sabor.

Takvom tumačenju proteklih se dana usprotivila saborska oporba, ali i ustavnopravi stručnjaci, koji tvrde da je referendumska odluka obvezujuća te da bi automatizmom morala postati dio Ustava.

Sabor je dnevni red tekuće sjednice dopunio novim točkama, među kojima su i Vladini prijedlozi izmjena zakona o javnoj nabavi te zakona o državnim potporama, čije je uvrštavanje po hitnoj proceduri zasmetalo oporbi.

"Ponovno svjedočimo da Vlada siluje stvari. Zašto u hitni postupak idu promjene koje nisu tehničke prirode, nego će sutra itekako utjecati na to kako će se trošiti novac poreznih obveznika", upitao je Ivan Šuker (HDZ).

Protiv hitne procedure je i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. "Ovim zakonom ublažavaju se kriteriji za javnu nabavu, što je protiv dosadašnjih napora da se učvrsti borba protiv korupcije", rekla je Kosor. Voljom saborske većine te su točke ipak uvrštene u dnevni red.