c S
Dnevne novosti

Boljkovac pred sudom odbacuje optužbu za ratni zločin

28.10.2013 07:14 ZAGREB, 25. listopada 2013.(Hina), Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 93-godišnji Josip Boljkovac odbacit će u ponedjeljak na zagrebačkome Županijskom sudu optužbu da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (Ozna) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

"Iako nije u najboljemu zdravstvenom stanju, Boljkovac je spreman za pravnu bitku i odlučan je doći pred optužno vijeće i odbaciti optužbe", rekao je za Hinu Boljkovčev branitelj Anto Nobilo. Vijećem koje će odlučivati o osnovanosti optužnice predsjedat će sudac Ivan Turudić. Nobilo vjeruje da će sud potvrditi optužnicu, iako u njoj, kako tvrdi, nema niti jednoga dokaza protiv njegova branjenika. "Niti jedan svjedok nije teretio Boljkovca.

Nema nijednog iskaza u kojem se tvrdi da je zapovjedio likvidaciju, a s druge strane, obrana ima svjedoke koji tvrde da nije ni imao ovlasti zapovijedati jedinicama KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije) te da na dan zločina nije bio u Dugoj Resi, nego u karlovačkoj bolnici", rekao je Nobilo. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.

Uhićenici, šest poznatih i 14 nepoznatih osoba, nekoliko su dana navodno ispitivani, a zatim je, tvrdi tužiteljstvo, po Boljkovčevoj zapovijedi, njemu podređena 3. četa 1. hrvatske brigade KNOJ-a zatočenike odvela, ubila i zakopala na predjelu zvanom Vidanka Curak. U optužnici stoji i da je jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi. Boljkovac je uhićen početkom studenoga 2011., a iako je odbacio sve optužbe, uz pokretanje istrage, određen mu je i pritvor.

Nekoliko tjedana poslije Ustavni sud ukinuo je odluku o pokretanju istrage jer ju je po odredbama starog zakona vodio istražni sudac umjesto državnog odvjetništva. No, nova je istraga krajem siječnja 2012. pokrenuta po novom Zakonu o kaznenom postupku. Nakon podizanja optužnice sredinom rujna ove godine, Boljkovac je rekao da se njegovim slučajem skreće pozornost s dnevne politike, a ponovio je kako nema pojma o zločinima jer karlovačka OZNA nije bila mjerodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tijela.