c S
Dnevne novosti

Sabor osnovao istražno povjerenstvo za 'slučaj Đureković'

28.10.2013 07:12 ZAGREB, 25. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor osnovao je povjerenstvo koje će utvrđivati činjenice vezane uz ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, a o sastavu povjerenstva nije se odlučivalo.

Iako zakon to ne propisuje, uobičajena je praksa da istražna povjerenstva vode predstavnici oporbenih stranaka. Osnivanje povjerenstva iniciralo je 50 zastupnika SDP-a. U odluci o osnivanju navodi se da postoji javni interes za djelovanje povjerenstva, a to je točno utvrditi tko je počinio, organizirao i naručio Đurekovićevo ubojstvo, koji su bili motivi za donošenje takve odluke.

Javni je interes utvrditi i zbog čega hrvatske pravosudne i redarstvene vlasti protiv potencijalnih počinitelja toga i sličnih kaznenih djela nisu poduzimale odgovarajuće korake te jesu li počinitelji, organizatori i naručitelji toga i sličnih, politički motiviranih ubojstava od stjecanja hrvatske samostalnosti bili štićeni od progona, a ukoliko jesu tko ih je štitio.

Javni interes, stoji u odluci, proizlazi i iz činjenice da u Hrvatskoj nisu na adekvatan način istražena politički motivirana ubojstva i druga politički motivirana kaznena djela te da inicijativa za njihov progon dolazi iz trećih država, a ne iz Hrvatske.

Povjerenstvo može istraživati djelatnost svih državnih tijela, a posebno ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa, državnog odvjetništva i sigurnosno-obavještajnog aparata, kao i drugih pravnih i fizičkih osoba koje su na bilo koji način povezane ili mogu pomoći pri utvrđivanju činjenica u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića.

Odluku o osnivanju povjerenstva Sabor je donio bez zastupnika HDZ-a koji su sabornicu napustili ranije.