c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici: HAZU ne reagira na štetne procese u društvu

29.10.2013 07:18 ZAGREB, 28. listopada 2013.(Hina), Saborski klubovi podržali su izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), no dio zastupnika Akademiji je spočitnuo da ne reagira na društvene procese koji društvu donose dugoročnu i nepopravljivu štetu.

"O gospodarskoj krizi HAZU ne govori ništa, osim u dijelu izviješća koji govori o financiranju akademije iz državnog proračuna", rekao je Frano Matušić (HDZ), koji od HAZU-a očekuje i da se očituje o događanjima oko građanske referendumske inicijative 'U ime obitelji'.

Njegov stranački kolega Goran Marić također smattra da su iz HAZU-a vidljive tek načelne znanstvene rasprave, dok je nejasan stav Akademije o, primjerice, rastu nezaposlenosti. "Izostala je reakcija na ogromnu razarajuću moralnu i materijalnu krizu", rekao je Marić, koji od HAZU-a očekuje i da se očituje o korupcijskim skandalima na fakultetima. Akademiji je spočitnuo i što je simpozij o gospodarskoj krizi otvorio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dok eminentni gospodarski stručnjaci nisu bili pozvani.

Glavni tajnik HAZU-a Pavao Rudan kazao je kako je HAZU reagirao na te pojave, da je sve objavljeno u nizu publikacija, kao i u godišnjaku HAZU-a, ali da za te rasprave nema medijskog interesa. Klubovi su podržali i izvješće o prošlogodišnjem radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja je lani uprihodovala nešto više 56 milijuna kuna, od čega je 90 posto uložila u građanske inicijative i projekte višegodišnje podrške.

Zaklada je dodijelila više od 300 financijskih oblika podrške organizacijama civilnog društva u svim hrvatskim županijama, kojima je omogućeno zapošljavanje ukupno 540 osoba. Sabor je kratko razmotrio i prijedlog potvrđivanja sporazuma između vlada Hrvatske i Francuske na području obrane.

Predloženi sporazum klubovi su pozdravili kao izraz potrebe jačanja suradnje na području obrane između članica EU koje su ujedno i članice NATO saveza. Istaknuto je da je ta suradnja nužna u gospodarskoj krizi, kada mnoge zemlje, posebno one manje, smanjuju obrambene proračune.