c S
Dnevne novosti

Fed objavio da će nastaviti s otkupom obveznica

31.10.2013 07:08 WASHINGTON, 30. listopada 2013.(Hina/Reuters), Američka središnja banka (Fed) i u idućoj će godini nastaviti s otkupom obveznica u mjesečnoj vrijednosti od 85 milijarda dolara i tako će pomagati usporenom američkom gospodarstvu, objavljeno je u srijedu nakon redovitog dvodnevnog zasjedanja čelnika te ustanove.

U objavi te očekivane odluke predstavnici Feda izrazili su skepsu prema izgledima za rast gospodarstva, što je dijelom posljedica i fiskalnog sukoba u Washingtonu koji je početkom listopada na 16 dana blokirao rad vladinih služba.Novi makroekonomski podaci govorili su u prilog tome da će monetarna politika ostati nepromijenjena.

U rujnu je potrošnja američkih kućanstava porasla, no na početku listopada povjerenje potrošača oštro je palo zbog prekida rada državnih službi.Procjenjivalo se da američka središnja banka na kraju dvodnevnog sastanka u srijedu neće mijenjati program kupnje obveznica u mjesečnom iznosu od 85 milijarda dolara jer čeka svježe podatke koji će jasnije pokazati utjecaj proračunske blokade na gospodarstvo.

Središnja je banka objavila i da je oporavak na tržištu nekretnina usporio, a izrazila je i frustriranost sporošću oporavka tržišta rada. Agencija ADP izvijestila je da je američki privatni sektor u listopadu otvorio 130.000 novih radnih mjesta, nešto manje nego su ekonomisti očekivali. Uz to, u priopćenju je izražena i zabrinutost zbog mogućeg rasta troškova kredita i sugerirano je kako je sadašnja razina kamata zadovoljavajuća.

Američka središnja banka od kraja 2008. održava kamatne stope nadomak nuli, a u međuvremenu je u trima kampanjama kupnje obveznica svoju bilančnu imovinu učetverostručila za nešto više od 3.700 milijarda dolara. Tim kupnjama Fed želi dugoročne troškove kredita održati niskima.

Kupnja obveznica podupire najveće svjetsko gospodarstvo i povećala je likvidnost na tržištima roba, uključujući i naftu, zadržavajući ujedno tečaj dolara prema ostalim valutama na nižoj razini.