c S
Dnevne novosti

Bratušek: memorandum iz Mokrica obvezujući i za Hrvatsku

05.11.2013 07:14 LJUBLJANA, 4. studenog 2013.Hina, Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak da pitanje prenesene štednje hrvatskih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb ne mogu rješavati hrvatski sudovi jer je to pitanje regulirano memorandumom koji su 11. ožujka u Mokricama potpisali predsjednici vlada dviju država.

"Memorandum iz Mokrica koji su potpisali Slovenija i Hrvatska važi za obje države. Pitanja na koja se memorandum odnosi ne mogu rješavati hrvatski sudovi", rekla je Bratušek, dodavši da osobno ne vidi većih problema da se stvari rješavaju na način određen memorandumom, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u ponedjeljak je najavio da će na sastanku s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić 20. studenoga u Zagrebu razgovarati i o gledanjima dviju strana na memorandum iz Mokrica. Erjavec je pri tom ponovio stajalište Slovenije da memorandum predviđa obustavu svih postupaka protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB) koji se vode pred hrvatskim sudovima, a pokrenule su ih Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb, sve dok se traži rješenje za staru deviznu štednju u okviru sukcesije bivše SFRJ.

Erjavec je komentirao odluku suca općinskog suda u Zagrebu koji je prema izvješćima medija ovoga tjedna odbio da se jedan od sudskih postupaka protiv LB-a i NLB-a u kojemu je tužitelj Privredna banka prekine kako su zahtijevali odvjetnici tužene strane.

Erjavec i slovenski financijski stručnjak France Arhar, kojega je slovenska vlada angažirala kao stručnjak za staru deviznu štednju, izrazili su u svojim izjavama čuđenje u vezi s obrazloženjem suda da memorandum nije međunarodni ugovor jer nije objavljen u službenom listu niti ga je ratificirao Hrvatski sabor nego da se radi o međunarodnom aktu koji nije iznad hrvatskih zakona.

Arhar je izjavio da iza takvog stajališta zapravo stoji hrvatska vlada, a Erjavec da će Hrvatska takvo stajalište teško moći argumentirati međunarodnoj javnosti.