c S
Dnevne novosti

Hrvatska i Rumunjska u partnerskom odnosu, bez bilateralnih problema

05.11.2013 07:16 BUKUREŠT, 4. studenoga 2013.(Hina), Hrvatska i Rumunjska imaju partnerski odnos, bez otvorenih bilateralnih pitanja, zaključeno je na kraju dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskog sabora Josipa Leke Bukureštu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se u ponedjeljak popodne u Bukureštu s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Titusom Corlateanom te potpredsjednikom vlade i ministrom za regionalni razvoj i javnu upravu Liviuem Dragneom. Leko i Corlatean kazali su da nema otvorenih bilateralnih pitanja te da odnos dviju zemalja partnerski.

Predsjednik Sabora dodao je da odličnu političku, nažalost, ne prati i takva gospodarska suradnja koju treba unaprijediti, za što ima mnogo prostora. Kao važan most suradnje između Zagreba i Bukurešta Corlatean je istaknuo nacionalne manjine i podsjetio da hrvatska manjina od 1991. ima svog zastupnika u rumunjskom parlamentu čime pridonosi raznolikosti rumunjskog društva. On je izrazio interes za očuvanje istro-rumunjske manjine koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Tijekom razgovora s potpredsjednikom rumunjske vlade i ministrom za regionalni razvoj i javnu upravu Liviuom Dragneom iskazan je interes za produbljivanje gospodarske suradnje. Dragneu je spomenuo mogućnost suradnje luka na Dunavu.

Leko je ovime završio posjet Rumunjskoj na čijem se početku sastao s Hrvatima u toj zemlji te razgovarao s predsjednicima obaju domova rumunjskog parlamenta Valeriuem Stefanom Zgoneom i Crinom Antonescuom.