c S
Dnevne novosti

Završne riječi na suđenju za ubojstvo Pukanića 27. siječnja

06.11.2013 07:12 BEOGRAD, 5. studenog 2013.(Hina), Završne reči na suđenju Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam i još dvojici optuženih za ubojstvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franića odložene su u Specijalnom sudu u Beogradu za 27. siječnja iduće godine.

Razlog odlaganje je odluka suda da se novom odvjetniku optuženog Željka Milovanovića omogući dovoljno vremena za upoznavanje sa predmetom kako bi se mogao uključiti u sudski proces. Milovanoviću je, naime, sud jučer postavio odvjetnika po službenoj dužnosti nakon što je on u ponedjeljak dvojici svojih odvjetnika otkazao ovlasti da ga zastupaju.

U ovom procesu optužen je još i Milenko Kuzmanović, a sud je danas odbacio i prijedlog obrane Sretena Jocić - Joce Amsterdama da se postupak protiv Milovanovića razdvoji i dozvoli završna riječ njemu i Kuzmanoviću, jer drži da bi "Milovanović trebao čuti" i završne riječi ostalih optuženih.

Željko Milovanović je prošle godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora pod optužbom da je podmetnuo eksploziv kojim su smrtno ranjeni Pukanić i Franić.

Optužnica u Beogradu tereti Jocića da je organizirao kriminalnu skupinu za ubojstvo Pukanića i Franića 23. listopada 2008. godine, nakon što je sa "za sada neidentificiranom osobom" postigao dogovor da za 1,5 milijun eura ubije vlasnika "Nacionala". Srbijansko tužiteljstvo navodi da su, osim Jocića, pripadnici kriminalne skupine bili Milovanović i Kuzmanović.

Pripadnicima Jocićeve skupine u Hrvatskoj Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Slobodanu Đuroviću, te Željku Milovanoviću također, sudilo se u Zagrebu, a Vrhovni sud Hrvatske prvostupanjsku presudu od upuno 150 godina zatvora smanjio je u travnju za dvije godine.