c S
Dnevne novosti

Josipović: članstvo u EU iskoristiti za ruralni razvoj

11.11.2013 07:35 ZADAR, 9. studenog 2013.(Hina), U nastavku posjetu Zadru, hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u IMPACT centru sudjelovao na predstavljanju UNDP-ovog izvješća na temu "Kako najbolje iskoristiti članstvo u EU za ruralna područja u Hrvatskoj", gdje je istaknuo kako se Hrvatskoj članstvom u EU otvorila velika prilika za ruralni razvoj.

"Ruralni razvoj iznimno je važan za Hrvatsku, a posebno zbog novih mogućnosti koje nam se otvaraju korištenjem EU fondova. Sljedeće godine 330 milijuna eura godišnje bit će na raspolaganju za ruralni razvoj", istaknuo je Josipović. Dodao je kako je to za hrvatske prilike velik novac, a da je na nama velika odgovornost da taj novac i iskoristimo. "Znamo da taj novac ne leži tako da ga treba samo uzeti, treba raditi i pripremiti prave programe i projekcije. Ako to uspijemo i transformiramo našu poljoprivredu mislim da ćemo otkloniti neke od ozbiljnih slabosti koje imamo", poručio je.

U tom smislu, dodao je, UNDP-ovo izvješće dolazi u pravom trenutku kada se planira kako što više novaca uzeti iz EU fondova. "Premalo se ljudi bavi poljoprivredom, premalo se ulaže i premalo naš razvoj planiramo na poljoprivredi", istaknuo je predsjednik, važnim ocijenivši da mladi budu upoznati s mogućnostima koje donose ruralne sredine. Na kraju izlaganja Josipović je istaknuo kako su šokantni podaci da je Hrvatska prošle godine uvezla 3 i pol milijarde dolara hrane.

"Članstvo Hrvatske u EU UNDP vidim kao neprocjenjivu priliku za ruralnih razvoj. No, članstvom se neće automatski doći do novaca EU fondova" – istaknula je stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton, dodajući kako je Hrvatska je povukla premalo novaca iz pretpristupnih fondova za ruralni razvoj. "Do kraja 2012.godine, Hrvatska je za ruralni razvoj više morala uplatiti nego je povukla. Naime, 27 milijuna Eura je povučeno, a 55 je otišlo u Brisel", rekla je Vinton.

Dodala je kako UNDP ovim izvješćem šalje svojevrsno upozorenje, jer se njime naglašava da Hrvatska hitno mora definirati strategiju ruralnoga razvoja, "a mi iz UNDP-a stojimo na raspolaganju". Pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković rekla je kako nam se pristupanjem u EU nude iznimne mogućnosti, jer ćemo u sljedećem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. imati mogućnost korištenja 330 milijuna eura godišnje kroz programe ruralnoga razvoja.

"Stoga, je rad na najboljem mogućem iskorištavanju sredstava, trenutačno jedan od najvažnijih projekata ministarstva. A koliko je to važno govori i podatak da smo da sada za iste programe kroz IPARD mogli povući 12 puta manje", istaknula je. Predsjednik RH Ivo Josipović u nastavku posjeta gradu Zadru i Zadarskoj županiji posjetit će Poljoprivrednu zadrugu "Maraška" iz Tinja i "Maslina i vino" iz Polače u zadarskome zaleđu.