c S
Dnevne novosti

Milanović o kupnji MOL-ovih dionica

11.11.2013 07:53 ZAGREB, 9. studenog 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović potvrdio je kako Hrvatska ima pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio kako u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom da se radi o nekoliko milijardi eura.

"Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je ustvari teoretsko - radi se o nekoliko milijardi eura koje ukoliko se dionice prodaju treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti", izjavio je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Za MOL-ovu najavu prodaje dionica Ine rekao je kako je to za Vladu nova informacija. "Nova u smislu da je formalna. O tome se pričalo danima, ali nije potvrđeno, a sada kad je odbor direktora donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, tu su interesenti. To je ono što se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije", kazao je Milanović.

Upitan je li MOL-ova najava prodaje dionica pritisak na Vladu s obzirom da pregovori između Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima nisu bili uspješni, Milanović je odgovorio kako vjeruje da su MOL-ove namjere stvarne. "S takvim stvarima se ne šališ, u protivnom smanjuješ vrijednost svoje imovine. Dakle to sigurno nisu napravili zato da bi prijetili jer time izvlače iz svoga džepa. Nisu, vjerujem da je ta namjera stvarna", poručio je premijer Milanović.