c S
Dnevne novosti

Pregovori Ministarstva zdravlja i sindikata ponovno zastali oko materijalnih prava

12.11.2013 07:16 ZAGREB, 11. studenog 2013.(Hina), Kolektivni pregovori zdravstvenih sindikata i Ministarstva zdravlja ni danas nisu doveli do parafiranja novog kolektivnog ugovora, a problem su ponovno bili uvjeti rada i vrednovanje prekovremenih sati.

Iako je prije tjedan dana Hrvatski liječnički sindikat (HLS) najavio "kuvertiranje liječničkih otkaza" ako se dogovor uskoro ne postigne, to se ni danas nije dogodilo, a predsjednik HLS-a Ivica Babić kaže da od sutra kreće akcija prikupljanja otkaza liječnika koji štrajkaju 55. dan.

"Sutra ću svakako s tim krenuti, što ne znači da ćemo otkaze i urudžbirati. Nadam se da će pregovori ipak završiti prije nego što prikupimo otkaze", rekao je novinarima nakon današnjih pregovora Babić koji ističe da mora provoditi odluke sindikalne skupštine. Pregovori su danas, kaže, zastali oko definiranja osnovice za obračun prekovremenog rada.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek rekla je pak da su problem bili uvjeti rada, te da će s tom točkom sutra u 10 sati početi nova runda pregovora. Što se tiče prekovremenih sati, Samostalni sindikat inzistira da prekovremeni rad svima bude plaćen na isti način, kaže Avberšek.

Ocijenila je i da preostali otvoreni članci materijalne prirode "ne mogu biti gotovi ni u iduća 24 sata", a istog je mišljenja bila i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Čelnici sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu najavljuju sastanke sa svojim sindikalnim članstvom prije konačne odluke o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, kada njegov tekst konačno bude ispregovaran.