c S
Dnevne novosti

Čelnici EU-a na konferenciji o zapošljavanju mladih u Parizu

13.11.2013 07:10 PARIZ, 12. studenog 2013.Hina, Većina čelnika zemalja članica EU-a, 24 od njih 28, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović okupili su se u utorak u Parizu na konferenciji o zapošljavanju mladih, gorućem problem s kojim je suočen dobar dio zemalja članica.

Riječ je o nastavku sastanka iz Berlina koji je održan 3. srpnja i na kojem se okupilo 16 šefova država ili vlada, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Parlamenta Martin Schulz. U sklopu konferencije, čiji je domaćin francuski predsjednik Francois Hollande, odvojeno su se sastali i ministri rada zemalja članica, među njima i hrvatski ministar Mirando Mrsić. Od 28 čelnika EU-a na sastanku sudjeluje njih 24.

Irska, Luksemburg, Malta i Češka zastupljene su na ministarskoj razini. Na sastanku sudjeluju i čelnici europskih institucija - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta. Po posljednjim podacima Eurostata iz rujna ove godine, u 28 zemalja članica ima 5,6 milijuna mladih do 25 godina bez posla, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 23,5 posto. Najteža situacija je u Grčkoj gdje je stopa nezaposlenosti mladih 57,3 posto, zatim Španjolskoj 56,5 posto i Hrvatskoj 52,8 posto. Iza Hrvatske slijede Cipar s 43,9 posto, Italija (40,4 posto) i Portugal (36,9). Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima imaju Njemačka i Austrija (7,7, odnosno 8,7 posto).

Europska unija je u borbi s tim problemom osmislila shemu Jamstvo za mlade u obliku preporuka da se svakoj mladoj osobi do 25 godina osigura kvalitetna ponuda posla, nastavak školovanja ili stažiranja u roku od 4 mjeseca po odlasku iz škole ili gubitku zaposlenja. Svaka zemlja članica Europske unije prihvatila je načelo Jamstva za mlade, a njihova je zadaća da do kraja ove godine podnesu plan provedbe Jamstva za mlade kojim se utvrđuje način kako će se sustav primjenjivati u praksi i kako će se financirati. Jamstvo za mlade je utemeljeno na iskustvima Austrije i Finske, zemalja koje su osmislile vrlo uspješne programe.

U Finskoj je primjerice čak 83,5 posto mladih dobilo posao, staž ili nastavak obrazovanja u roku od tri mjeseca od registracije. Kako bi povećali dostupnost europske financijske pomoći onim zemljama i regijama kojima je to najpotrebnije, Europsko vijeće i Europski parlament postigli su dogovor o Inicijativi za zapošljavanja mladih koja će se usredotočiti na regije u kojima nezaposlenost mladih prelazi 25 posto. Za Inicijativu za zapošljavanje mladih u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju 2014-2020 iz europskog proračuna izdvojit će se najmanje tri milijarde eura, a još tri milijarde bit će dostupne u Europskom socijalnom fondu i za one regije s manjom stopom nezaposlenosti mladih.

Europska komisija je predložila da se svih šest milijardi eura angažira odmah u prve dvije godine 2014. i 2015. umjesto da se razvuče na sedam godina kako bi se na taj način stvorila kritična masa i postigao veći učinak u rješavanju toga problema. Prema hrvatskim projekcijama Hrvatska bi za zapošljavanje mladih mogla dobiti 37 milijuna eura za 2014. godinu, a 29 milijuna eura za 2015. godinu. Ako se postigne dogovor da se sva predviđena sredstva potroše u prve dvije godine, onda bi sredstva i za Hrvatsku bila veća.