c S
Dnevne novosti

Saborska radna skupina za referendumski prag od 40 posto

15.11.2013 07:22 ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina), Članovi saborske radne skupine za izradu nacrta ustavnih promjena suglasili su se da se Ustavom propiše odaziv od 40 posto kao uvjet uspješnosti referenduma te da se broj potpisa za građansku referendumsku inicijativu spusti na 200 tisuća.

Za takvu referendumsku inicijativu sada je potrebna podrška 10 posto biračkog tijela. Ustavne promjene vezane uz referendumsku problematiku predložio je laburist Dragutin Lesar, koji je radnoj skupini ponudio nekoliko rješenja za referendumski kvorum. Kazao je da se može razmisliti i o uvođenju posebnog praga za različite referendume, pa bi tako na ustavotvorni referendum, da bi bio valjan, trebalo izići 50 posto građana, a za referendum o organskim zakonima 35 posto, ili da se uvede jedinstveni prag od 40 posto.

Lesar smatra da bi Ustavom trebalo utvrditi i teme i područja o kojima se ne može provesti referendum, poput ljudskih prava i sloboda, poreznog sustava, državnog proračuna i preuzetih međunarodnih obveza. Predložio je i da se ustavne promjene donesu u paketu s novim ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i zakonom o referendumu. Peđa Grbin (SDP) ocijenio je da je jedinstveni prag odaziva na referendum od 40 posto jednostavnije i bolje rješenje, a suglasan je i da se Ustavom propišu teme o kojima se ne može provesti referendum. "Sve europske zemlje u Ustavu imaju takve osigurače", rekao je Grbin, kojemu je prihvatljivo i da se propiše manji broj potpisa za referendum na inicijativu građana.

Slično misli i Josip Salapić (HDSSB). "Treba ograničiti referendumske teme, da se više ne bi događale situacije kao sada, kad su se iskoristile pravne praznine i na jedan čudan način pokrenula referendumska inicijativa", rekao je Salapić. I nezavisna zastupnica Jadranka Kosor smatra da u Ustav treba unijeti referendumske 'osigurače'. "Inače bi jednom moglo nekom pasti na pamet pokrenuti referendum s pitanjem, 'jeste li za to da se djecu samohranih roditelja pošalje u dom'", kazala je Kosor.

Vladimir Šeks (HDZ) podržao je uvođenje referendumskog kvoruma od 40 posto. Podsjetio je da je prag odaziva od 50 posto 2010. ukinut kako bi se osigurala uspješnost referenduma o ulasku Hrvatske u EU. "Ali sada smo u EU i trenutak je da se ponovo propiše odaziv", kazao je Šeks, koji je, međutim, "malo skeptičan" kad je riječ o propisivanju tema o kojima se ne može provesti referendum. "Tu sam malo skeptičan, da ne bi na kraju ispalo da se referendum ne može provesti ni o čemu", rekao je. Napomenuo je da je riječ o njegovu osobnom mišljenju, a da se Klub HDZ-a još mora očitovati o Lesarovim prijedlozima.