c S
Dnevne novosti

Linić: mjere za izlazak iz EDP ne na štetu građana

18.11.2013 07:10 BRUXELLES, 15. studenog 2013.Hina, Hrvatska vlada će zbog ulaska u Postupak prekomjernog deficita (EDP) do siječnja sljedeće godine pripremiti niz mjera, koje će prije svega biti okrenute pokretanju investicijskog ciklusa i dugoročnoj stabilizaciji proračunskih rashod, ali ne na štetu građana, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić.

"Na vladi je da u ova dva, tri mjeseca dovrši sve one mjere koje će prije svega biti okrenute pokretanju određenog investicijskog ciklusa te dugoročne mjere reformi koje će stabilizirati rashodovnu stranu proračuna... To je ono što će vlada do siječnja imati kompletirano, a koje će biti mjere Europske komisije, to u ovom trenutku ne možemo pretpostaviti", rekao je novinarima Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica.

Europska komisija je u petak objavila izvješće o Hrvatskoj i najavila da će do kraja ove godine predložiti Vijeću EU-a ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita (EDP), budući da je manjak u hrvatskom državnom proračunu znatno iznad dopuštenih tri posto, 5 posto u 2012. a javni dug će sljedeće godine prijeći 60 posto BDP-a. Linić je dodao da Hrvatska ulazi u EDP zbog previsokog deficita i javnog duga, "dugoročnog poremećaja u proračunu, ali i i zbog izvanrednih uzroka - Hrvatska već petu godinu nema gospodarskog rasta".

Na upit kako će najavljene mjere utjecati na građane, Linić je rekao kako je i Komisija svjesna da su "građani ionako dovoljno siromašni i da su zaista u teškom položaju". "Uz to što imamo probleme u proračunu, mi smo se u posljednje dvije godine odricali za potrebe gospodarstva, za konkurentnost gospodarstva, ali više nema prostora za to i svjesni smo toga da veće opterećenje građana više nije moguće", rekao je Linić.

Odluku o preporuci Komisije za ulazak u EDP mora potvrditi Vijeće EU-a, očekuje se da će se to dogoditi u prosincu. Nakon toga, vjerojatno u siječnju, Vijeće će donijeti preporuke s vremenskim rokovima u kojem članica mora smanjiti deficit ispod 3 posto BDP-a, kao i prosječne godišnje vrijednosti smanjenja deficita tijekom određenog roka, te pozvati članicu da predloži konkretne mjere koje će u konačnici rezultirati smanjenjem deficita.

Nakon što članica predloži mjere za smanjenje deficita – sukladno zadanoj dinamici i roku, Europska komisija ih analizira i potvrđuje njihovu realnost te redovito prati njihovo ostvarenje.