c S
Dnevne novosti

Mladi u Saboru o dječjim pravima u Hrvatskoj

19.11.2013 07:22 ZAGREB, 18. studenog 2013.(Hina), U sklopu obilježavanja 10. obljetnice pravobraniteljstva za djecu, Ured dječje pravobraniteljice ovih dana organizira niz edukativnih aktivnosti, a središnji će događaj biti sutrašnja rasprava u Hrvatskom saboru pod nazivom "Dječja prava u Hrvatskoj danas".

Na toj će raspravi djeca, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, izvijestiti o aktualnim problemima u ostvarivanju dječjih prava.

Članovi Mreže upozoravaju na šest ključnih područja u kojima su uočili probleme te potrebu većeg angažiranja i odraslih i djece kako bi se zaštitila prava djece: odgoj i obrazovanje, zdravlje, nasilje nad i među djecom, mediji i internet, slobodno vrijeme i sport te sudjelovanje i participacija djece u društvu. Mreža mladih savjetnika savjetodavno je tijelo, koje čini 25 djece u dobi od 12 do 18 godina.

Članovi Mreže su i savjetnici i suradnici, ali i ambasadori pravobraniteljice jer u svojim školama i sredinama šire informacije o dječjim pravima i radu pravobraniteljice. Sudjeluju i u provođenju istraživanja među svojim vršnjacima.

Njihove rasprave o važnim pitanjima, koje se odvijaju na zatvorenom elektroničkom forumu, važan su izvor informacija za Ured pravobraniteljice. Svoja mišljenja iznose i na sastancima s pravobraniteljicom i njezinim stručnim timom, ali i na tribinama i stručnim skupovima te na međunarodnim susretima sličnih organizacija djece i mladih.