c S
Dnevne novosti

Haško tužiteljstvo nije zatražilo reviziju presude Gotovina-Markač

19.11.2013 07:20 ZAGREB, 18. studenoga 2013.(Hina), Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije podnijelo zahtjev za revizijom oslobađajuće presude "Gotovina-Markač" jer smatra da za to nije bilo osnova, doznaje Hina u ponedjeljak u Haagu.

"Tužitelj je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti za takav zahtjev i, prema tome, tužiteljstvo nije tražilo preispitivanje te presude", rečeno je Hini u haškom tužiteljstvu. Jednogodišnji rok za podnošenje zahtjeva za revizijom pravomoćne presude kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni svake krivnje za zločine počinjene tijekom vojnoredarstvene operacije Oluje istekao je u petak u ponoć.

"Tužiteljstvo će i dalje pružati podršku Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u nastojanjima da počinitelje teških zločina izvršenih tijekom i nakon operacije Oluje privede pravdi", zaključilo je u ponedjeljak haško tužiteljstvo Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je 16. studenoga 2012. oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču nakon što je odbacilo zaključke prvostupanjske presude prema kojoj su dvojica generala bila odgovorna za zločine kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Odluka tužiteljstva da odustane od revizije znači da je na proces Gotovini i Markaču i formalno stavljena točka i da im se za djela koja su im se stavljala na teret više nigdje ne može suditi.