c S
Dnevne novosti

Kijev odustaje od EU, okreće se Rusiji

22.11.2013 07:10 ZAGREB, 21. studenog 2013.(Hina), Ukrajinska vlada objavila je u četvrtak da prekida pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom i okreće se Rusiji, na što je oporba zaprijetila izglasavanjem nepovjerenja predsjedniku Viktoru Janukoviču, no EU smatra da su vrata Kijevu i dalje otvorena.

Dramatični preokret objavljen je samo osam dana prije summita u Vilniusu 28. i 29., studenoga na kojem su Kijev i EU trebali potpisati povijesni sporazum o trgovini i suradnji."Prekida se proces priprema sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije" kako bi se "osigurala nacionalna sigurnost, obnovili gospodarski odnosi s Rusijom i pripremilo unutarnje tržište za ravnopravne odnose s EU", stoji u ukazu što ga je objavio premijer Mikola Azarov.

Ukaz je slijedio nakon što je ukrajinski parlament odbacio nacrte zakona koji bi oporbenoj čelnici Juliji Timošenko koja je u zatvoru, omogućili odlazak u inozemstvo na liječenje, a što je za EU jedan od uvjeta za potpisivanje sporazuma s Kijevom. Sporazumom o pridruživanju 46-milijunska Ukrajina udaljila bi se od Rusije, svog povijesnog partnera iz doba Sovjetskog Saveza, piše Reuters i objašnjava da Kijev strahuje da bi ruski odgovor na ukrajinsko-europski sporazum mogao naškoditi gospodarstvu Ukrajine koja ovisi o ruskome plinu.

Odluku vlade u Kijevu kritizirao je oporbeni vođa Arseni Jacenjuk. Ako Janukovič odbije potpisati sporazum s EU bit će to temelje za "državnu izdaju i za traženje njegove smjene".Premijer Azarov sada bi trebao podnijeti ostavku, rekao je Jacenjuk. Janukovič, koji je u četvrtak u Beču, rekao je da će Ukrajina nastaviti raditi prema integraciji s EU., iako "naravno, na tome putu ima teškoća", prenosi agencija AFP.

Njemački šef diplomacije Gudio Westerwelle reagirao je na odluku Kijeva izjavom da EU još želi prijateljski odnos s Ukrajinom."Naš interes za dobrim odnosima s Ukrajinom nije prekinut i naša ponuda stvarnog partnerstva još stoji", rekao je Westerwelle i dodao "Loptica je sada u polju Kijeva. Njihovo je suvereno pravo da odluče slobodno o svome putu".