c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: mnoge općine neće preživjeti Vladine mjere

25.11.2013 07:22 ZAGREB, 22. studenog 2013.(Hina), Saborska oporba upozorila je kako mnoge općine neće preživjeti učinke koje će donijeti izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi, Zakon o brdsko-planinskim područjima te Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara.

Mjerama koje predlaže, Vlada potiče velike gradove, a male općine nastavlja kažnjavati, ocijenio je zastupnik Ante Sanader (HDZ) u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, tvrdeći kako mnoge općine neće preživjeti učinke Vladinih mjera. Aktualna vlast je u Planu 21 najavljivala decentralizaciju, no ovdje se zapravo radi o novoj centralizaciji, tvrdi Sanader.

Sve što nije uništeno oružjem u srpskoj agresiji, sada će se uništiti perom, naglasio je zastupnik Ante Babić (HDZ), dodajući da će samo njegov Imotski u proračunu izgubiti sedam milijuna kuna ili petinu svojih prihoda. Jadan je onaj koji na račun sirotinje, onih koji su stradali, kojima je sve srušeno, ide puniti proračun, kaže Ivan Šuker. Branko Hrg (HSS) iz svega iščitava namjeru ukidanja nekih jedinica. Prvo će se, kaže, dokazivati da neke nisu fiskalno sposobne, a u slijedećem koraku ići će se na njihovo ukidanje.

Laburist Branko Vukšić Vladi predbacuje da parcijalno rješava probleme. Vlada aspirinima pokušava liječiti tešku bolest, kaže Vukšić i podsjeća se u protekle dvije godine nikada nije ozbiljno raspravljalo o regionalnom razvoju. Situacija u državnom proračunu je takva da smo određene rezove morali povući, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz, koji odbacuje oporbene tvrdnje i uvjerava da najsiromašnije jedinice neće biti zakinute.

Vlada je, uvjerava, pokušala maksimalno smanjiti razinu rezova, ali neke je poteze morala povući pogotovo jer bi 1. siječnja 2015. u potpunosti trebala zaživjeti nova kategorizacija prema indeksu razvijenosti. Država godišnje za brdsko-planinska i područja posebne državne skrbi te grad Vukovar samo kroz porezne olakšice i transfere iz državnog proračuna izdvaja 1,3 milijarde kuna godišnje, navodi Puljiz. Dodaje kako se financijski učinak predloženih mjera kreće oko 60-ak milijuna kuna.

U slučaju Zakona o područjima posebne državne skrbi riječ je o 40 do 45 milijuna kuna učinka na prihode lokalne samouprave, a u brdsko-planinskim područjima oko desetak, precizirao je Puljiz. Nezavisni zastupnik Damir Kajin izračunao je da je Vladin paket mjera 'težak' oko sto milijuna kuna. To će, zaključuje, daleko više pogoditi lokalne jedinice, nego pomoći državi.