c S
Dnevne novosti

Sindikat: Vlada želi spriječiti žene da rade dulje od 61. godine života

25.11.2013 07:20 ZAGREB, 22. studenog 2013.(Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je na Vladinu namjeru da smanji broja zaposlenih u javnim i državnim službama kroz zakonsko sprječavanje rada žena dulje od 61. godine života.

Najavljena Vladina mjera umirovljenja 12.000 zaposlenika u državnim tijelima i javnoj upravi naizgled je spolno neutralna, međutim, jedino na koga se može odnositi su žene, tvrdi sindikat u priopćenju. Sukladno prijelaznim odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, žene uvjete za starosnu mirovinu u 2013. navršavaju sa 60 godina i 9 mjeseci života.

Istovremeno, sukladno Zakonu o radu i odluci Ustavnog suda iz 2007. godine, ženama su izjednačeni uvjeti za odlazak u mirovinu, te imaju pravo na rad do 65. godine. To je pravo "trn u oku Vlade", pa ministar financija Slavko Linić, govoreći o 12.000 ljudi koji imaju puni mirovinski staž ali ne žele u mirovinu jer im zakon dopušta da rade i dalje, najavljuje kako Vlada treba "presjeći" hoće li pokrenuti umirovljenje tih ljudi, kažu u sindikatu.

Muškarci su iz te mjere izuzeti jer im služba po sili zakona prestaje u godini u kojoj su navršili 65 godina života. Vlada u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2014. - 2016. godine, kada govori o potrebi prilagodbe zakonskog okvira umirovljenju u državnim tijelima i javnim službama, misli isključivo na žene. Time razmišlja o diskriminaciji većinske zajednice osoba ženskog spola, dok istovremeno u javnosti štiti manjinska prava i poziva građane da izađu na referendum o definiciji braka i izjasne se "protiv".

Sindikat se stoga nada da će neka od nadležnih državnih institucija, koje promptno reagiraju na ekscese uperene protiv manjinskih zajednica, reagirati i na "udruženi pothvat s ciljem isključenja žena iz svijeta rada prije 65 godine života". Ironija je da je upravo žena, i to potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, zadužena za analizu broja zaposlenika koji su ispunili uvjete za starosnu mirovinu, ističe sindikat.