c S
Dnevne novosti

Mrsić: Zakon o povremenim poslovima legalizirat će kućanske poslove

26.11.2013 07:24 PULA, 25. studenog 2013.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je u Puli sudionicima 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika poručio kako će novi Zakon o povremenim poslovima legalizirati sve kućanske poslove.

Iznoseći zakonske novine, Mrsić je kazao kako će građani, ali i tvrtke moći kupiti vaučere i njima plaćati radnike koji im obavljaju razne poslove poput čišćenja. U cijenu vaučera bit će obračunat neto dohodak, ali i sva davanja poput poreza, prireza i doprinosa.

Ministar je rekao i kako će taj poslovni odnos biti sličan onome u poljoprivredi gdje je, tvrdi, reguliran status oko 60 tisuća radnika koji rade u tom sektoru povremeno, a za što poslodavci kupuju vaučere.

"Ovi jednostavni poslovi, poput čišćenja po kućama, vjerojatno će se tretirati kao porezna olakšica onima koji ih budu plaćali te će za takve poslove biti uvedena niža porezna davanja", najavio je Mrsić. Osim tih jednostavnih poslova, zakonom će, dodao je, biti regulirani i dopunski povremeni poslovi za koje će biti jednak porezni tretman kao za sve ostale poslove.

Riječ je o poslovima za koje će poslodavci imati povremenu potrebu, poput one za većim brojem konobara zbog vjenčanja. Mrsić očekuje da će zakon u Saboru biti donesen konsenzusom, posebno u okolnostima kada "HUP traži još veću liberalizaciju, dok su sindikati i Socijalno vijeće turizma protiv".