c S
Dnevne novosti

Jovanović u Bruxellesu na sastanku ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i sport

26.11.2013 07:12 ZAGREB, 25. studenog 2013.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sudjeluje na sastanku Vijeća EU koji se održava u Bruxellesu, gdje su se sastali ministri za obrazovanje, mlade, kulturu i sport zemalja članica Unije.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je kako su dana, prvoga dana sastanka usvojeni zaključci Vijeća EU o učinkovitom upravljanju školama, u kojima se naglašava autonomija škola u postizanju ishoda učenja te odgovornost ravnatelja u upravljanju školama. Upozoreno je, naime, da se većina država članica suočava s izazovima u promišljanju o ulozi ravnatelja škola kao ključnih promotora promjena.

Iznoseći hrvatski stav po tom pitanju, ministar Jovanović naglasio je kako Hrvatska podržava zaključke Vijeća koji se odnose na učinkovito rukovođenje obrazovanjem. "Ti su zaključci u skladu s ključnim strateškim dokumentima Republike Hrvatske, posebno nacrtom Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije o kojoj je upravo završila javna rasprava", istaknuo je, dodavši kako su u Hrvatskoj potpuno svjesni da kvaliteta rukovođenja odgojno-obrazovnim ustanovama ima ključnu ulogu za uspjeh obrazovnih ishoda. "Uloga ravnatelja, kao vođe s najvećim utjecajem najvažnija je za poticanje kvalitetnog pedagoškog rada, organiziranje inovativne i poticajne nastave te promicanje kulture kvalitete", ustvrdio je Jovanović.

Najavio je da će Hrvatska u narednom razdoblju intenzivno raditi na ustrojavanju sustava kvalitete odabira i vrednovanja ravnatelja, vodeći posebno računa o mogućnostima e-evaluacije i ICT tehnologije u podizanju kvalitete obrazovanja. Ministri su na sastanku usvojili i dokument Zaključci o globalnoj dimenziji europskog visokog obrazovanja kojim se ukazuje na ulogu visokog obrazovanja kao ključnog pokretača gospodarskog razvoja i stvaranje Europe konkurentne na globalnoj razini. Raspravljalo se i o dostupnosti obrazovanja i obrazovnih sadržaja uz korištenje interneta.

Jovanović je tom prigodom ukazao na važnost osiguravanja kvalitete i vrednovanja kvalifikacija koje se stječu internet obrazovanjem na daljinu, kao i na potrebu osiguravanja resursa kroz Strukturne fondove kako bi korištenje tehnologije postalo široko dostupno i pridonijelo stvaranju pravednog društva jednakih šansi za sve. Sutra se očekuje usvajanje zaključaka Vijeća EU o doprinosu sporta gospodarstvu EU s posebnim naglaskom na smanjenje nezaposlenosti mladih i povećanje socijalne uključenosti, kao i Preporuke Vijeća EU o promoviranju zdravstveno-preventivnih tjelesnih aktivnosti.

Posebno se ističe potreba uvođenja kulture dobrog upravljanja u sportu gdje je ključna odgovornost na sportskim udrugama, klubovima i savezima koji moraju biti dobro vođeni. Uloga nadležnih državnih tijela mora biti u službi kontrole transparentnog trošenja novca i osiguravanja najboljeg mogućeg okruženja za unaprjeđenje sustava sporta i skrbi o sportašima, zaključuje Ministarstvo u priopćenju.