c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska i Slovenija mogu i moraju dobro surađivati

26.11.2013 07:10 VARAŽDIN, 25. studenog 2013.(Hina), Hrvatska i Slovenija mogu i moraju dobro surađivati, poručio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ističući kao potvrdu te svoje poruke i susret s bivšim slovenskim predsjednikom Danilom Turkom u Varaždinu.

Aktualni hrvatski i bivši slovenski predsjednik zajedno su danas posjetili Varaždin gdje su obišli gradsko središte i nekoliko kulturnih ustanova. Susreli su se i s predstavnicima slovenske nacionalne manjine u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, gdje se razgovaralo o njihovim aktivnostima, uspjesima i problemima.

Josipović je tom prilikom upravo Varaždin i Varaždinsku županiju označio kao dobar primjer poštivanja prava nacionalnih manjina te omogućavanja svih aktivnosti koje manjinama pomažu u očuvanju nacionalnoga identiteta. Turk je naglasio kako aktivnosti slovenske nacionalne manjine mogu imati važnu ulogu u odnosima dviju zemalja, posebice u širem europskom kontekstu prostora i suživota.

Za Varaždin je rekao kako mu je uvijek bio na srcu, iako ga nije prečesto posjećivao. Zahvalio je predsjedniku Josipoviću što mu je omogućio da zajedno posjete barokni grad te mu na taj način čestitaju što uspješno čuva i razvija svoj povijesni, kulturni i urbani identitet.

Turk je kazao i da je oduvijek promišljao o Varaždinu kao značajnom regionalnom središtu koji je jako blizu Mariboru. Ponovno je upoznao tu blizinu Varaždina, prije svega kroz izložbu slovenskoga umjetnika Bogdana Čobala u varaždinskoj Galeriji Kovačić-Macolić.

Ta je izložba, po mišljenju Turka, na simboličan način pokazala povezanost kulturne povijesti Maribora i Varaždina, ali i zajedničku kulturnu budućnost. Osim zajedničkog sastanka s predstavnicima slovenske nacionalne manjine i posjeta Galeriji Kovačič-Macolić, Josipović i Turk posjetili su i muzej u Starome gradu te galeriju Starih i novih majstora.